izrael paraliziran

Knesset bi uskoro mogao glasati o reformi pravosuđa, prosvjedi ne posustaju

24.07.2023 u 08:44

Bionic
Reading

Posljednji pokušaji da se postigne kompromis otegli su se dugo u noć dok premijer Benjamin Netanyahu nastoji provući kontroverznu reformu pravosuđa na očekivanom glasanju u Knessetu u ponedjeljak.

Deseci tisuća prosvjednika izašli su na ulice Jeruzalema kako bi se usprotivili Netanyahuovom prijedlogu o ograničenju ovlasti sudaca. Kritičari strahuju da će zakon potkopati izraelsku demokraciju, o čemu su zastupnici raspravljali do kasnih sati.

Prosvjednici koji podržavaju vladu i njezine planove reformi okupili su se u Tel Avivu, epicentru 29 uzastopnih tjedana protuvladinih prosvjeda.

Zastupnici Knesseta trebali bi u ponedjeljak glasati o prijedlogu zakona koji bi ograničio ovlasti sudaca Vrhovnog suda i onemogućio im da ponište vladine odluke koje smatraju "nerazumnima".

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Izrael u priopćenju u nedjelju da ne požuruje s reformama pravosuđa koje stvaraju sve veći razdor, s obzirom na druge izazove s kojima se američki saveznik suočava.

"Nema smisla da izraelski čelnici požuruju s ovim - fokus bi trebao biti na okupljanju ljudi i pronalaženju konsenzusa", priopćio je Biden, prenio je novinski portal Axios, a kasnije je Bijela kuća proslijedila priopćenje AFP-u. 

"Iz perspektive prijatelja Izraela u Sjedinjenim Državama, čini se da aktualni prijedlog reforme pravosuđa izaziva više, a ne manje podjela", rekao je Biden. 

Pošto se činilo da će kriza dosegnuti vrhunac, izraelski predsjednik Isaac Herzog vratio se iz posjeta Sjedinjenim Državama i odmah otišao u medicinski centar Sheba na sastanak s Netanyahuom kasno u nedjelju.

Premijer je u subotu navečer prevezen u bolnici blizu Tel Aviva gdje su mu ugradili 'pacemaker'.

"Izvanredno je stanje. Mora se postići dogovor", rekao je Herzog, navodi se u priopćenju njegova ureda. 

Herzog se kasnije sastao sa šefom oporbe Yairom Lapidom, a trebao bi razgovarati s još jednom oporbenom figurom, Bennyjem Gantzom. Predsjednikov ured odbio je komentirati te sastanke. 

Pokretačka snaga reformi, ministar pravosuđa Yariv Levin, rekao je da je prijedlog zakona koji je u ponedjeljak predstavljen zastupnicima već izmijenjen kako bi se izašlo u susret kritičarima, ali je dodao da je koalicija spremna na dodatna "razumijevanja". 

"Razumijevanje znači i spremnost opozicije na ustupke", rekao je Levin pristašama na skupu u Tel Avivu.

Netanyahuova vlada, u kojoj su desničari i ortodoksni Židovi, tvrdi da će predložene reforme spriječiti pretjerane ovlasti sudaca, koji ne prolaze demkratski test izbora, i osigurati bolju ravnotežu moći.

Protivnici optužuju Netanyahua, kojemu se sudi za korupciju, za sukob interesa. Neki prosvjednici opisuju ga kao "premijera kriminala". 

"Moramo nastaviti s pritiskom, moramo zaštititi našu demokraciju", rekao je prosvjednik Amir Goldstein koji je prenoćio u prosvjednom kampu ispred parlamenta.

"Želimo nastaviti živjeti u židovskoj i demokratskoj državi...moramo zaustaviti ovaj zakon", rekao je oporbeni čelnik Lapid u parlamentu. 

Gantz je pozvao da se zaustavi  proces usvajanja zakona. "Još uvijek možemo stati, postići dogovor o klauzuli razumnosti", rekao je oporbeni zastupnik Knesetu. "Moramo sve zaustaviti", dodao je.