urbana kultura života

Kinezi iz Šangaja stigli u Zagreb kako bi pronašli partnera za inovativna rješenja u urbanizmu

03.07.2019 u 16:01

Bionic
Reading

Kinezi iz Ureda za planiranje i upravljanje zemljištem grada Šangaja posjetili su Zagreb kako bi razmjenili iskustva i pronašli partnera u Hrvatskoj uz inovativna rješenja u urbanizmu. Kao suradnika su prepoznali arhitektonski studio Brigada i agenciju Bruketa&Žinić&Grey

Kinesku delegaciju predvodio je Xu Yisong, direktor Ureda za planiranje i upravljanje zemljištem grada Šangaja, a Damjan Geber i Davor Bruketa predstavili su im neke od uspješnih projekata agencija Brigada i Bruketa&Žinić&Grey među kojima brendiranje kazahstanskog glavnog grada Astane, šibenskog naselja Nikola, interaktivnu multimedijalnu izložbu Croatia je Hrvatska te druge.

Stručnjaci iz Kine, kako je priopćeno iz Brigade, istaknuli su kako Šangaj aktivno promiče razvoj i izgradnju pametnog grada te s tim ciljem traže napredna suvremena rješenja i partnere s iskustvom u stvaranju jedinstvenih prostornih doživljaja koji doprinose kvaliteti šire zajednice te pristupu definiranja identiteta novih urbanih sredina kroz branding. Posebno su bili zainteresirani za povijest i iskustva urbanističkog planiranja u gradu Zagrebu te uvjete za zaštitu povijesnih cjelina te integraciju zelenila u gradsko tkivo.

Damjan Geber, direktor studija Brigada govorio je o aktualnim trendovima u Zagrebu i ključnim gradovima diljem svijeta, s posebnim naglaskom na procese gentrifikacije i urbanog brandinga. Značajne sociološke promjene i urbane migracije stanovništva danas se događaju iz tradicionalnih razloga te je naveo primjere Brooklyna u New Yorku koji je od najopasnije američke četvrti postao jedan od najskupljih i najpoželjnijih mjesta za život te londonske četvrti Shoreditch koja je danas najskuplja poslovna zona na svijetu. Istaknuo je kako se takve promjene danas moraju pratiti kroz social data umjesto tradicionalnim analitičkim big data metodama i to u realnom vremenu jer se promjene više ne dešavaju u generacijskim periodima, već u svega nekoliko godina.

Xu Yisong, direktor Ureda za planiranje i upravljanje zemljištem grada Šangaja predstavio je strateški plan razvoja Šangaja do 2035. godine u kojem će naglasak staviti na što veću integraciju zelenila i razvoj urbane kulture stanovništva. U tom periodu se planira rast od 9 milijuna ljudi što bi dovelo do ukupnog broja stanovnika od 34 milijuna. Upravo na polju stvaranja urbane kulture života i dodane vrijednosti zajednici postoji znatan interes kineske delegacije za suradnjom s Brigadom i Bruketa&Žinić&Grey.

'Drago nam je da su gosti iz Šangaja odabrali baš našu agenciju za svoj službeni posjet jer smo se složili da je stvaranje osjećaja pripadnosti zajednici u urbanom tkivu ključno za razvoj urbanih sredina. Njihov interes za iskustva grada Zagreba i pohvale našem inovativnom, kreativnom pristupu promišljanju prostora velika su čast za Brigadu, ali i cijelu struku. Vjerujem da ćemo kroz buduću suradnju pokušati oplemeniti kvalitetu života u manjim sredinama tako velikog grada koje bi postale polazišne točke za stvaranje jedinstvene urbane kulture neraskidivo povezane s tradicijom, ali i budućnošću kroz Smart City pristup', rekao je Damjan Geber.