ZNAČAJAN OPORAVAK

Kinesko tržište automobila skromno poraslo u 2022.

04.01.2023 u 13:36

Bionic
Reading

Kinesko tržište automobila skromno je poraslo prošle godine zahvaljujući oporavku prodaje od srpnja i snažnom rastu u prosincu, pokazuju preliminarne brojke udruženja autoindustrije PCA

Kineske isporuke osobnih automobila porasle su za 1,8 posto u 2022. godini, na 20,7 milijuna vozila, objavilo je u srijedu u Pekingu udruženje PCA. Najvažnije svjetsko tržište poraslo je tako u 2022., drugu godinu zardeom, nakon nekoliko godina pada.

U prosincu isporuke kupcima porasle su za 15 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, uz isporučena 2,43 milijuna automobila. Na mjesečnoj razini uvećane su gotovo 50 posto.

U studenome su im uteg bila korona ograničenja u mnogim gradovima i regijama, koja je Peking sada značajno ublažio . Skok potražnje na kraju godine bio je uvelike očekivan budući da su građani odlučili iskoristiti priliku za kupovinu prije najavljenog ukidanja određenih subvencija za ekološki prihvatljivije automobile i nižih poreza za modele s učinkovitom potrošnjom goriva na prijelazu godine.