HRVATSKA UDRUGA BANAKA:

'Kaznene prijave protiv bankara posve su neutemeljene'

12.06.2015 u 17:03

Bionic
Reading

Hrvatska udruga banaka reagirala je danas na podnošenje kaznenih prijava protiv bankara koje je DORH-u i USKOK-u podnijela Udruga Franak, kao i na očitovanja premijera Zorana Milanovića i ministara o reakciji bankara na jučerašnju odluku Vlade o smanjenju zateznih kamata za građane i poslovne subjekte - najavi da će prijaviti Hrvatsku Europskoj komisiji. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je da se Vlada ne boji reakcija iz Bruxellesa, a ministar financija Boris Lalovac kazao je da se vladajući tužbama vesele

Mediji su jutros prenijeli izjave Zorana Bohačeka, predsjednika Hrvatske udruge banaka, koji se iz Italije javio u emisiju Hrvatskog radija Poligraf rekavši da administrativno određivanje cijena bankarskih proizvoda predstavlja kršenje temeljnih prava igre na tržištu te da se tuđim novcem ne smije kupovati popularnost.

'Ako je htjela pomoći građanima, Vlada je mogla odrediti cijenu mlijeka', naglasio je Bohaček.

Na to se osvrnuo premijer Milanović poručivši da Vlada tom mjerom zapravo nastoji 'zaštititi one koji predstavljaju sloj sredine, centar, razum, život od rada, koji ima legitimna očekivanja u uređenom društvu u kojem te banka neće satrati'.

Maras je pak ustvrdio da je Vladi dosta dvostrukih kriterija.

'Neće nama netko u Italiji određivati kolike ćemo imati zatezne kamate i kamate na potrošačke kredite', kazao je dodavši da su banke postigle 2,5 milijardi dobiti u prošloj godini i da prema tome mogu dati svoj doprinos teškoj gospodarskoj situaciji. Rekao je i da je Bohaček vjerojatno u Italiji na konzultacijama s vlasnicima najvećih banaka u Hrvatskoj te ga je pozvao da prvo prijavi talijansku vladu Bruxellesu.

Hrvatska udruga banaka reagirala je i na podnošenje kaznenih prijava DORH-u i USKOK-u protiv pravomoćno osuđenih banaka za nezakonito mijenjanje kamatnih stopa i odgovornih osoba u tim bankama. Udruga Franak tužila je i bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog i sadašnjeg guvernera Borisa Vujčića.

'Kaznene prijave protiv predsjednika uprava više banaka nastavak su kontinuiranog pritiska kojemu su izloženi i sudstvo, Vlada RH i druge institucije. Banke posluju u skladu sa zakonskim propisima i jedan su od najreguliranijih sektora te držimo da su kaznene prijave posve neutemeljene. Krediti u švicarskim francima u potpunosti su sklapani u skladu s propisima Republike Hrvatske, važećima u trenutku njihova zaključivanja', poručili su iz HUB-a.

Usput su javnost obavijestili da direktor HUB-a Zoran Bohaček sudjeluje na godišnjoj konferenciji udruženja kreditnih registara