PROGRAM POTPORA

Karlovačka županija financira poduzetnicima projekte izrade fotonaponskih elektrana

07.09.2023 u 20:47

Bionic
Reading

Pilana 'ORAH' iz Malog Erjavca prva je tvrtka kojoj će Karlovačka županija financirati dokumentaciju za izgradnju fotonaponske elektrane za vlastite potrebe iz Programa potpora male vrijednosti vrijednog ukupno sto tisuća eura

Taj se program provodi prvi put i poduzetnici mogu dobiti cijeli iznos za izradu dokumentacije, najviše do sedam tisuća eura, izvijestila je u četvrtak županija. Ugovor sa suvlasnikom tvrtke 'ORAH' Ivanom Vrbanekom potpisala je županica Martina Furdek Hajdin.

'Pozivam i druge poduzetnike da iskoriste osigurana sredstva županije, znamo za brojne investicije u izgradnju i ugradnju fotonapona, ali i drugih obnovljivih izvora. Projektna dokumentacija je mali udio u investiciji, međutim ako se financira sa sto posto vrijednosti, ipak je potpora srednjim, malim, a posebno mikro poduzetnicima', rekla je županica.

Vrbanek je precizirao da je planirana investicija vrijedna ukupno 260 tisuća eura. 'Energija je sve skuplja, a mi planiramo ovom fotonaponskom elektranom proizvoditi 75 posto naših potreba, tako da računamo na velike energetske uštede', rekao je i dodao da njegova tvrtka posluje 27 godina i da ima 38 zaposlenih.

Gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak pozdravila je napore županije te joj zahvalila na potpori kod stavljanja u funkciju napuštene tvornice 'Kordun' u Slapnom. 'To je za Ozalj veliki projekt i veliki dobitak za grad i za naše gospodarstvenike. Nemamo nezaposlenih i zahvalni smo na svakoj pomoći našim poduzetnicima', poručila je Bošnjak.

Poduzetnici koji žele izgraditi fotonaponske elektrane za vlastite potrebe se mogu javiti na javni poziv za financijsku potporu radi izrade projektno-tehničke dokumentacije do 31. listopada, odnosno do iskorištenja financijskih sredstava.