LEGALNA UŠTEDA

Kako izbjeći plaćanje poreza na dobit

05.03.2013 u 19:56

Bionic
Reading

Od ove godine poduzetnici koji su poslovali s dobiti mogu izbjeći plaćanje poreza ako ostvarenu dobit pretvore u kapital do 31. listopada

Nakon što su već osjetili blagodati smanjenja doprinosa za zdravstvo, u ovoj godini poduzetnici mogu iskoristiti i drugu značajnu olakšicu koju im je Vlada omogućila mini poreznom reformom iz ožujka prošle godine. Radi se o olakšici za reinvestiranu dobit koja se može realizirati putem godišnje prijave poreza na dobit za 2012. godinu.

Porezna osnovica može se umanjiti za iznos cjelokupne ostvarene dobiti u 2012. godini, uz uvjet da se zadržana dobit naknadno pretvori u temeljni kapital. Dakle, nije dovoljno da vlasnik odustane od isplate dobiti, već u roku od šest mjeseci nakon podnošenja prijave (najkasnije do 31. listopada) mora provesti i dokapitalizaciju.

Tko nema pravo na olakšicu

Olakšicu za reinvestiranu dobit ne mogu dobiti banke, osiguravajuće kuće i druge financijske institucije. Također, ne mogu je koristiti pravne osobe koje nemaju upisani temeljni kapital poput javnih ustanova, udruga, zadruga i sl.

Primjerice, ako je poduzetnik u 2012. ostvario dobit od milijun kuna, uz pretpostavku da ne koristi druge porezne olakšice i nema rashoda koji povećavaju poreznu osnovicu, trebao bi za 2012. platiti 200 tisuća kuna poreza na dobit. Ako poveća temeljni kapital za iznos cjelokupne ostvarene dobiti ostvarit će uštedu od 200 tisuća kuna.

Da bi iskoristio olakšicu, poduzetnik u poreznoj prijavi treba navesti iznos reinvestirane dobiti te u roku od šest mjeseci poreznoj upravi dostaviti dokaz o upisu povećanja temeljnog kapitala sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima.

Prilikom odluke o korištenju porezne olakšice treba voditi računa da ispunjavanje traženih uvjeta prate dodatni troškovi, koji kod malog iznosa reinvestirane dobiti mogu biti viši od uštede. Najveće stavke na koje poduzetnik treba računati su troškovi revizora, koji mora dati pozitivno mišljenje o financijskim izvještajima, te troškovi vezani uz upis povećanja temeljnog kapitala u sudski registar (javnobilježničke naknade, sudske pristojbe i sl.).


Pravilnik Ministarstva financija koji detaljno uređuje korištenje olakšice za reinvestiranu dobit propisuje i slučajeve u kojima se neće priznati olakšica. Tako poduzetnik neće imati pravo na olakšicu ako naknadno smanji temeljni kapital koji je povećan reinvestiranom dobiti i izvrši isplate članovima društva i/ili ako se smanjenje temeljnog kapitala izvrši radi povećanja drugih stavki kapitala i rezervi koje u budućim poreznim razdobljima omogućavaju isplatu dobiti.

Na taj način poreznici su se zaštitili od mogućih zlouporaba pri korištenju olakšice.