a htjeli su ih ukinuti

Riječka obrtnička renesansa: 66 djece htjelo u stolare, lani troje

18.07.2022 u 13:20

Bionic
Reading

Vodoinstalateri, cvjećari, keramičari, vrtlari, stolari, autolakireri, soboslikari, zidari i frizeri samo su dio obrtničkih srednjoškolskih programa koji su godinama nakon ljetnog upisnog kruga ostajali s potpuno ili gotovo nepopunjenom upisnom kvotom. Međutim to nije bio slučaj ove godine, doznaje Novi list

Naime ovogodišnja generacija osmaša okrenula se deficitarnim obrtničkim zanimanjima, za kojima primorsko-goransko tržište rada vapi. Podatak da upisna mjesta u riječkim srednjoškolskim obrtničkim programima ovo ljeto bilježe popunjenost od 98 posto više je nego iznenađujući nakon godina animiranja, bezuspješnih poziva i upozorenja poslodavaca i obrtnika, nuđenja stipendija i privremenih prisilnih 'gašenja' programa, piše Novi list.

Strukovni i obrtnički programi nisu se samo u Rijeci brzo popunjavali, već i na otocima koji bilježe 138 posto upisanih učenika više nego lani. Drvodjeljska i strojarska škola u Rijeci lani nije upisala nijednog stolara, a ove ih je godine mogla upisati čak 66, no mjesta za sve njih nije bilo. Novu generaciju budućih stolara čini 14 učenika koji će za svega tri godine krenuti put radnih mjesta u stolarskim radionicama, jer sadašnja generacija stolara koja završava obrazovanje broji šestero učenika i svi znaju gdje će nakon završetka školovanja raditi.

Prošle godine interes za taj program pokazalo je svega troje učenika te s tako malim brojem nije bilo moguće oformiti odjeljenje ove godine, ta se škola našla pod opsadom roditelja i učenika, i to ne samo za zanimanje stolara, već se tražilo i mjesto više u programu vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije, kao i u drvodjeljskim tehničarima dizajnerima.

'Sada imamo 160 učenika. Koliki je interes bio ove godine za naše programe, mogli smo upisati cijele razredne odjele stolara, vodoinstalatera i instalatera. U posljednjih pet godina prvi put u povijesti škole uveden je četverogodišnji strukovni program drvodjeljskog tehničara dizajnera. Sada je prva generacija učenika završila taj program, prvi put se u školi polagala državna matura, a dio učenika odlučio se za nastavak školovanja i upravo upisuju fakultete', rekla je za Novi list ravnateljica riječke Drvodjelske i strojarske škole Evica Kozera.

Lani je Ministarstvo znanosti i obrazovanja namjeravalo ukinuti program brodskog mehaničara, a ove godine stolara s opravdanjem da prethodna generacija učenika nije pokazala interes za te programe. No ravnateljica kaže da nije htjela popustiti zbog uvjerenja da su to kadrovi koji primorskom-goranskom tržištu rada trebaju.

'Dan prije zatvaranja ovogodišnjeg e-savjetovanja i nakon što su i osnivač škole, Primorsko-goranska županija, ali i sami obrtnici urgirali da se omogući upis stolara dobili smo informaciju iz Ministarstva da će nam odobriti stolare, ali ukinuti vodoinstalatere. Odmah sam sazvala Nastavničko vijeće i zauzeli smo stav da je to neprihvatljivo, jer sva su ta zanimanja potrebne na tržištu rada. Čak su i brodski mehaničari, iako nisu klasificirani kao deficitarni, potrebni Primorsko-goranskoj županiji, jer imamo cijeli niz marina. Od toga da nitko nije htio licencirati radionicu, jer je trebalo motivirati ljude da polažu ispite za mentore, došli smo do toga da sada imamo zadovoljavajući broj licenciranih radionica za naukovanje naših učenika', rekla je ravnateljica.