RASPRAVA EUROPARLAMENTARKI

Jerković: Hrvatska je podbacila u cijepljenju građana. Glavak: Nije primjereno svaljivati krivnju na Vladu!

05.03.2021 u 11:59

Bionic
Reading

Ured Europskog parlamenta (EP) u Hrvatskoj u petak je organizirao online konferenciju na kojoj su sudjelovale zastupnice Sunčana Glavak (HDZ, EPP), Romana Jerković (SDP, S&D) te Ruža Tomašić (HKS, EKR). Glavna tema bila je predstojeća plenarna sjednica EP-a, ali su se zastupnice dotaknule i kampanje cijepljenja u Hrvatskoj i EU, pri čemu je zaiskrilo između Jerković i Glavak

SDP-ovka Jerković smatra kako je Hrvatska podbacila u cijepljenju građana.

'To prestaje biti isključiva odgovornost Europske unije. Ako se premijer Plenković i ministar Beroš ne probude, doći će u pitanje turistička sezona, vrlo važan segment našeg gospodarstva', izjavila je Jerković.

HDZ-ovka Glavak joj je odgovorila kako Hrvatska 'ne može izmisliti cjepivo ako ga nema cijela Europska unija'.

'Išli smo zajednički u nabavu cjepiva kako bi se izbjegla razlika između siromašnih i bogatijih članica. Ovo što vi govorite nije dobra poruka. Nije primjereno svaljivati krivnju na Vladu. Nekorektni su proizvođači koji nisu poštivali ugovore. Hrvatska radi sve da dođe do cjepiva', istaknula je Glavak.

Na to je Jerković kontrirala kako razumije njezinu poziciju, ali da smatra 'da je svima sve jasno'.

'Pogledajte Mađarsku, Poljsku, Slovačku, Češku, Dansku... One su također jedno vrijeme opravdano čekale. U nekom trenutku treba donijeti važne odluke. Izrazila bih svoje žaljenje zato što naša vlada nije ranije bila na tom tragu', izjavila je Jerković.

Ruža Tomašić se nadovezala samo kratkom opaskom kako joj je žao što smo uništili Imunološki zavod jer bismo, prema njezinom mišljenju, sad već imali hrvatsko cjepivo.

Prije te rasprave o problematici cijepljenja eurozastupnice su prokomentirale teme koje će biti na plenarnoj sjednici EP-a od 8. do 11. ožujka.

Jerković je najavila raspravu i glasanje o programu 'EU za zdravlje' koji bi trebao pomoći nacionalnim zdravstvenim sustavima da budu spremniji za buduće izazove i pandemije.

'Program 'EU za zdravlje' nova je vizija zdravije Unije i vrijedan je više od pet milijardi eura. Radi se o povijesnom i najvećem programu za zdravlje do sada. Ima tri velika cilja. Prvi je zaštita građana od prekograničnih zdravstvenih prijetnji, zatim poboljšanje dostupnosti lijekova i medicinske opreme. EU je, nažalost, pokazala je to ova kriza, previše ovisan o proizvodnji u trećim zemljama. Treći cilj je jačanje zdravstvenih sustava i ljudskog potencijala kako bi se povećala otpornost zdravstvenih sastava na krize', rekla je Jerković.

Na plenarnoj sjednici EP-a očekuje se i rasprava o pritiscima na medije u Poljskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

'Podnijet će se izvješće o medijskom pluralizmu i slobodi medija. Prema dosadašnjim rezultatima istraživanja, vlasništvo u medijima nije dovoljno razjašnjeno. Neke vlade preusmjeravaju sredstva onim medijima koji su voljni biti u njihovoj službi i zovu ih službenici državne propagande. Tvrdi se da su takvi slučajevi prisutni u te tri zemlje. Vidjet ćemo kakvi će biti zaključci i što će odlučiti Europska komisija', rekla je Glavak.

Na dnevnom redu sjednice EP-a je i izvješće o uvođenju naknade za udio ugljika u uvoznim proizvodima, što bi trebalo doprinijeti globalnim klimatskim ciljevima, te usuglašavanje stajališta Parlamenta o sustavu kontrole u području ribarstva.

U potonjem sudjeluje Ruža Tomašić te je najavila kako će biti politički aktivna do 1. srpnja, kad odlazi u mirovinu.

Sadržaj je realiziran u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj kao dio kampanje Zajednoza.eu.