BAKIĆ O NEZAPOSLENOSTI

'Jedno stranačko uhljebljivanje ugasi tri privatna radna mjesta'

Bionic
Reading

Za posao prodavača u slastičarnici koja se uskoro otvara na zagrebačkom Vrbiku u nekoliko se dana javilo čak 150 ljudi, od čega velik broj onih s visokim obrazovanjem

'Znala sam da je situacija u Hrvatskoj teška, ali da će se za radno mjesto koje ne iziskuje veliko obrazovanje i za koje je plaća tri tisuće kuna javiti toliko visokoobrazovanjih ljudi, zbilja me iznenadilo', rekla je za Slobodnu Dalmaciju poduzetnica koja je željela ostati anonimna.

Nenad Bakić
investitor i stručnjak za tržište rada, procijenio je kako bi u veljači broj nezaposlenih mogao doseći broj od 395 tisuća što bi, kako kaže, moglo početi značajnije trgati društveno tkivo.


'Je li moguće vratiti radna mjesta izgubljena u građevini, više od njih 30 tisuća? Je li realno očekivati vraćanje radnih mjesta, njih više od 35 tisuća, u trgovini i popravcima motornih vozila uz ovakav pad potrošnje? Je li realno očekivati povećanje broja obrtnika i slobodnih profesija? Je li realno za očekivati porast broja samostalnih poljoprivrednika?', pita se Bakić.

Ističe pak da smo u posljednje četiri godine imali povećanje broja radnih mjesta u državnom sektoru. 'To je, jasno, potpuno neodrživo, svako stranačko uhljebljivanje uništava barem dva-tri radna mjesta u privatnom sektoru', upozorava Bakić.