tvrtka Eurogum

Iz njihove tvornice dolazi guma za gotovo sve grudnjake i gaćice u Europi, za Amerikance rade dijelove za maske, a sad poručuju: Želimo proizvoditi i za Hrvatsku!

10.04.2020 u 08:49

Bionic
Reading

Glavni sastojci svake standardne maskice ili respiratora, bilo da se radi o onim jednokratnima, ili pak onim malo kvalitetnijima klase FPP2 i FPP3, su filc i lateks guma. U Novoj Rači kod Bjelovara već 30-ak godina djeluje mala tvrtka Eurogum s 15-ak zaposlenih koja je trenutno jedina europska tvornica prstenova i traka od sirove gume koji se temelje na prirodnom latexu kaučukovcu

Zdravko Jakšeković, vlasnik Euroguma, početkom šezdesetih sam je počeo u njemačkom Stuttgartu raditi s gumom, piše Poslovni dnevnik.

“Godine 1970. sam s njemačkim partnero osnovao ovu tvrtku. Tijekom 1990. smo ju preselili u Novu Raču gdje od tada radimo. Više od 80% proizvodnje plasiramo u izvoz, a glavni kupci su nam iz tekstilne industrije. Naši gumeni prstenovi i trake o sirove gume idu u gotovo sve gaćice i grudnjake proizvedene u Europi”, ističe Jakšeković.

Dodaje da im je dosad oko 60% proizvedenog išlo za proizvodnju donjeg rublja, a 40% za zaštitne maske.

Najveći partneri u segmentu zaštitnih maski su im američki Moldex koja ima tvornice u Njemačkoj, Belgiji i Češkoj te češki Refil, a imaju partnere diljem Europe. U proteklom razdoblju su postojale tri tvrtke koje su prerađivale prirodni latex kaučukovca na ovaj način, ali su one u Turskoj i Portugalu zatvorila vrata.

“Tijekom proteklih desetljeća, što sami, a što preko i od našeg njemačkog partnera koji se prije 10-ak godina povukao iz našeg biznisa, razvili smo vrlo vrijednu tehnologiju s kojom smo danas globalno konkurentni. Zainteresirani smo za širenje proizvodnje i strateško partnerstvo, ali na win-win pozicijama.

Javio nam se nedavno veliki igrač iz Indije, ali shvatili smo da ga zanima samo naša tehnologija koju bi prenio u Indiju, a ne Eurogum i proizvodnja u Hrvatskoj, pa smo od odustali”, pojašnjava.

  • +5
Koronavirus u Šibeniku Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

U Eurogumu kažu da su na vrijeme procijenili da će doći kriza na tržištu zbog koronavirusa, istina ne ovih razmjera, te su nabavili i/ili naručili dostatne količine sirovina.

“Imali smo iskustvo s ptičjom gripom 2007. i 2008. pa smo znali otprilike što bi se moglo dogoditi na tržištu. Naši strateški partneri su nam već početkom godine počeli slati upite da li i u kojim rokovima možemo isporučiti gumice za barem 4,5 milijuna maski”, prisjeća se poduzetnik iz Nove Rače.

Dodaje da su razmišljali i o pokretanju zaokružene proizvodnje maskica u svojem pogonu, a mogli bi raditi dijelove i za respiratore, no za to treba investicija u nove pogone i strojeve.

“Ako bi bilo interesa, države ili nekog drugog strateškog partnera, svakako smo zainteresirani za ulazak u to i spremni smo to vrlo brzo odraditi. Znanje i kritičnu tehnologiju imamo, a potrebno nam je samo izgraditi halu i nabaviti strojeve”, pojašnjava Zdravko Jakšeković.