DIE PRESSE

Ivić Pašalić jedini je profitirao u malverzacijama zemljištem na Pagu

16.04.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Austrijski dnevnik Die Presse objavio je priču o tome kako su se odvijale poslovne makinacije banke Hypo u vezi zemljišta na Pagu koje opisuju kao 'savršen primjer kako je Hypo bacao novac', od čega je navodno profitirao – Ivić Pašalić

Istražno povjerenstvo austrijskog parlamenta o političkoj pozadini afere Hypo nudi i puno detalja o bizarnom i kriminalnom poslovanju ove koruške banke i u Hrvatskoj, a jedna od priča koja je iz svega toga zasad isplivala u javnost jest ona o spekulacijama sa zemljištem na otoku Pagu. U austrijskim medijima se ta priča naziva 'slučaj Hilltop', po nazivu jedne firme uključene u cijelu priču, a u novom broju austrijski dnevnik Die Presse donosi detaljan prikaz kako se ta muljaža odvijala. Podsjećamo i da su u tu priču uključena i tri hrvatska političara, HDZ-ov zastupnik i bivši ministar uprave Davorin Mlarak te HSS-ovci Josip Vresk i Danijel Ropuš, za koje u austrijskim policijskim spisima stoji da su primili svaki 210 tisuća eura kako bi pomogli u prenamjeni paškog zemljišta u građevinsko.

U svakom slučaju, Die Presse u članku pod naslovom 'Istražno povjerenstvo: kako se odvijao kriminalni slučaj Hypo' opisuje što se sve događalo sa zemljištem na Pagu. U listopadu 2003., Pag je spomenuto zemljište površine 1,4 milijuna metara kvadratnih prodao hrvatskoj tvrtki Piper, koja je zapravo bila u vlasništvu tvrtke  Hilltop iz Liechtensteina. Ideja je bila izgraditi veliki hotelski projekt, iako je riječ bila o zemljištu koje nije bilo građevinsko. Zemljište je prodano za 4,37 milijuna eura koji su došli od kredita banke Hypo.

U prosincu 2003., dakle samo dva mjeseca nakon kupnje paškog zemljišta, firma Hilltop promijenila je vlasnika, i to za iznos od 37,2 milijuna eura. Hilltop je kupio Hypo Consultants, tvrtku-kćer Hypo Alpe-Adria Banka, usmjerena na nekretnine i građevinu. Hypo je naručio i stručnu procjenu vrijednosti zemljišta koja je glasila – 44,1 milijuna eura. Ali, kako piše Die Presse, procjenitelj je u međuvremenu priznao da je u svojem izvještaju napisao brojke koje mu je sugerirao Hypo koji ga je uostalom plaćao za taj posao. Pritom i u tom trenutku paško zemljište nije građevinsko, ali je očito da su ljudi iz Hypa računali da će takvim uskoro postati. Sve to piše u dokumentima austrijskog Državnog odvjetništva koja se sada citiraju na istražnom povjerenstvu u Beču.


Ispostavilo se da zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa neće biti ništa od velikog turističkog projekta na paškom zemljištu te od svih tih ulupanih milijuna eura Hypo nije zaradio baš ništa; još gore, riječ je o velikom minusu.

'Postavlja se pitanje zbog čega se Hypo uopće uključio u jedan tako očito nepovoljan posao', piše Die Presse i dodaje da će se tom temom još baviti sudovi. 'Zasad sve upućuje na uključenost hrvatske politike u tu priču', piše Die Presse te jasno konstatira: 'Korisnik cijelog deala bio je Ivić Pašalić – koji je svojedobno bio savjetnik za unutarnju politiku predsjednika Franje Tuđmana. Prema jednom policijskom spisu, šefovi Hypa Wolfgang Kulterer i Guenter Striedinger željeli su VIP-mušteriju Pašalića osloboditi poslovnog tereta. Cilj je bio spasiti dvije posrnule Pašalićeve firme. O motivima se zasad može samo spekulirati.'

Hypo se i nakon svih tih igrica s preprodajom tvrtaka iz 2003. nastavio baviti zemljištem na Pagu te je 2007. jedan njegov dio u nejasnim okolnostima proglašen građevinskim. I to sada istražuje austrijsko Državno odvjetništvo, a u njihovim spisima stoji da je Hypo potrošio 1,4 milijuna eura, najvjerojatnije na podmazivanje hrvatskih političara koji su u tome pomagali. Novac je pak išao opet preko Liechtensteina. Die Presse konstatira da 'je od te cijele priče oko paškog zemljišta profitirao jedino Ivić Pašalić'.

Svjetska banka prijeti Austriji tužbom zbog banke Hypo

Bečki dnevnik Der Standard javlja kako Svjetska banka planira tužiti Austriju zbog štete od 150 milijuna eura, koja je nastala zbog bankrota banke Hypo. Svjetska banka nije zadovoljna rezanjem duga Hypa koje je ozakonila Austrija, a Der Standard navodi da zbog toga novac neće izgubiti samo privatni investitori nego i Svjetska banka. Austrija zbog afere Hypo ima i problema s Međunarodnim monetarnim fondom koji je u svojem izvještaju upozorio na trikove kojima se služe austrijske vlasti u dugogodišnjem pokušajima saniranja nastalih nakon propasti Hypo Alpe-Adria Banka 2009. godine.