NA POTEZU MINISTARSTVO FINANCIJA

Iveković 'preuzima' radnike kladionice Mediabet

28.05.2009 u 13:38

Bionic
Reading

Nakon što su prošli tjedan radnici kladionice Žderić prosvjedovali zbog neisplata plaća, danas su se na to odlučili i radnici kladionice Mediabet d.o.o. koji nisu dobili zadnjih nekoliko plaća. Uprava poziva na strpljenje navodeći da će podmiriti obveze prema zaposlenima novcem iz jamstvenog pologa, koji će razročiti jer se tvrtka gasi

ZAGREB - Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković kaže da radnici nisu dobili zadnje tri plaće, a budući da je tvrtka pred zatvaranjem sindikat obavlja pravne poslove kako bi radnicima bilo zakonito otkazano i kako bi ostvarili sva svoja prava.

Oko 50 nezadovoljnih radnika iz Zagreba, Splita, Slavonskog Broda i drugih gradova u kojima Mediabet ima poslovnice, okupilo se u prostorijama Uprave radi dogovora o isplati tri zaostale plaće, izvijestili su iz Novog sindikata.

Iveković ističe da Mediabet ima polog u novcu u poslovnoj banci koji može razročiti samo Ministarstvo financija, a koji je dovoljan za isplatu zaostalih plaća i drugih obveza prema zaposlenima.

Predsjednica Uprave Mediabeta Valerija Salkić u telefonskoj je izjavi za Hinu potvrdila da tvrtka ima 700 tisuća eura pologa, a da je ukupni dug 3 milijuna kuna, što znači da je polog dovoljan za podmirenje obveza.

Dodaje da je Mediabet uputio zahtjev za razročenjem tih sredstava, ali ne može utjecati na brzinu rješavanja. "Učinili smo sve da radnici što prije dobiju novac, ali procedura nije u našim rukama već u rukama Ministarstva financija", kaže Valerija Salkić.

Tvrdi da će dugovi prema zaposlenima biti podmireni, ali da tvrtka više ne može raditi. Mediabet već godinu i pol posluje loše, pa je bilo teško skupiti novac za plaće, kaže Salkić. Po njezinim riječima, zadnja plaća isplaćena je dijelu radnika za veljaču.

Je li kriza uzela još jednog kladioničara tek je za vidjeti, no očigledno su stigli crni dani za kladionice.

Podsjetimo, prošloga su tjedna djelatnici kladionica Žderić prosvjedovali pred zgradom tvrtke tražeći zaostale plaće. Odlukom Porezne uprave 150 poslovnica kladionica Žderić je zatvoreno, a radnici su odlučili pokrenuti stečaj.