podaci carine

Istražili smo kako su se u proteklih deset godina kretale trošarine na duhanske proizvode

25.09.2020 u 15:51

Bionic
Reading

Početkom travnja ove godine u Hrvatskoj su porasle trošarine na sve vrste duhanskih prerađevina i proizvoda, nakon čega je objavljena vijest da se zbog navodnog nezadovoljstva trošarinskom politikom British American Tobacco, vlasnik Tvornice duhana Rovinj, sprema ugasiti pogon u Kanfanaru, tvornicu koja zapošljava petstotinjak ljudi i prerađuje gotovo sav hrvatski urod duhana

U TDR-u su tijekom javne rasprave što je prethodila odluci kojom su povećane trošarine argumentirali kako su 'protekle tri godine obilježila dva pristupa oporezivanju duhanskih proizvoda'.

'Fiskalni disparitet kod cigareta i grijanih duhanskih proizvoda direktno je prouzročio tržišno neprirodnu situaciju, kojim je u istoj kategoriji proizvoda (duhanski proizvodi) porezni teret četiri puta veći na jedan tip proizvoda u usporedbi s drugim tipom duhanskih proizvoda (cigarete naspram grijanih duhanskih proizvoda).

Tako, prema prijedlogu Ministarstva financija, trošarina na cigarete cijene od 26 kuna iznosi 16,34 kune (2017. godine iznosila je 13,42 kune), a na grijani proizvod iste maloprodajne cijene od 26 kuna iznosi 3,66 kuna i nije se mijenjala od 2018. godine', komentirali su iz TDR-a u javnoj raspravi. To je djelomično ispravljeno povećanjem trošarina na grijane duhanske proizvode od 1. travnja 2020. godine, kada je ona povećana sa 600 na 800 kuna po kilogramu.

Na problematiku trošarina i cjelokupnog stanja u duhanskoj industriji za tportal se u velikom intervjuu referirala i predsjednica Uprave Philip Morrisa Hrvatska, Anita Letica, koja je komentirala:

'Specifičnost travanjskog porasta je u tome da su trošarine na cigarete, koje količinski čine više od 90 posto ukupnog tržišta duhanskih proizvoda u Hrvatskoj, porasle za osam do devet posto, dok su trošarine na sve druge duhanske proizvode (sitno rezani duhan, grijani duhanski proizvodi, cigare, cigarilosi, novi duhanski proizvodi) porasle značajno više, i to za 33 posto. U Hrvatskoj su trošarine na duhanske proizvode značajno rasle u proteklom desetljeću kako bi se dosegle minimalne razine što ih je propisao EU. S obzirom na projekcije usporavanja gospodarskog rasta zbog aktualnih zdravstvenih izazova, sada će više nego ikad biti važno pažljivo promišljati odmjerenu te predvidivu poreznu politiku, koja će u obzir uzimati realnosti poput karakteristika proizvoda, njihove etabliranosti na tržištu, sivog tržišta i drugog. U oporezivanju različitih duhanskih proizvoda treba imati na umu i oporezivanje koje je usklađeno s razinom štetnosti što je konzumacija pojedinih proizvoda predstavlja za njihove korisnike.'

Kako bismo na jednom mjestu imali pregled promjena trošarina po godinama i kako bi bilo lakše usporediti njihov rast po kategorijama, zatražili smo od Carine podatke o kretanju svih trošarina na sve vrste i kategorije duhanskih proizvoda u proteklih deset godina. Podaci koje nam je Carina ustupila prikazani su u sljedećoj tablici:

U njoj je na lijevoj strani vidljiva odluka temeljem koje i kada su povećane trošarine dok se u kolonama vidi u kojoj su kategoriji i na koje iznose trošarine povećane. Ukupna trošarina na cigarete sastoji se od specifične trošarine koja je fiksno zadana i koja se obračunava na količinu od 1000 komada cigareta, a na nju se dodaje iznos proporcionalne trošarine od iznosa maloprodajne cijene. Primjerice, na početku promatranog razdoblja vidi se da je od 1. siječnja 2010. specifična trošarina na cigarete iznosila 180 kuna za 1000 komada cigareta dok je proporcionalna trošarina od maloprodajne cijene iznosila 30 posto.

Od 1. travnja ove godine specifična trošarina iznosi 370 kuna za 1000 komada, a proporcionalna trošarina iznosila je 34 posto maloprodajne cijene. Drugim riječima, može se zaključiti da je specifična trošarina na 1000 komada u deset godina porasla sa 180 na 370 kuna ili 105,55 posto dok je proporcionalna trošarina od maloprodajne cijene rasla četiri postotna poena, s 30 na 34 posto.

U razdoblju od protekle tri godine, iz kojih se vuče najviše argumenata za rasprave u duhanskoj industriji, vidi se naprimjer da je specifična trošarina na cigarete s kraja 2016. do 2020. porasla s 275 na 370 kuna, proporcionalna trošarina od maloprodajne cijene pala je s 36 na 34 posto, a minimalna trošarina za 1000 cigareta rasla je sa 671 na 824 kune.

Od Carine smo dobili i podatke o kretanju trošarina na nove duhanske proizvode - duhan za zagrijavanje i tekućine za e-cigarete. Trošarine na grijane duhanske proizvode i nove duhanske proizvode od 1. siječnja 2019. iznosile su 600 kuna po kilogramu, da bi od 1. travnja ove godine porasle na 800 kuna za kilogram. Na tekućine za e-cigarete trošarine se ne naplaćuju, što se također vidi iz tablice:

Zaključno, od Carine smo zatražili i podatke o tome koliko se novca po godinama i po kategorijama duhanskih proizvoda uplaćuje u državni proračun. Uputili su nas na Godišnja izvješća o radu Carinske uprave, u kojima je moguće pronaći podatak o ukupnim uplatama na osnovi trošarina.

Iz tog je dokumenta moguće vidjeti da su samo lani na temelju trošarina na duhanske proizvode i prerađevine prijavljene obveze od 5,09 milijardi kuna. Godinu ranije prijavljeno je 7,3 milijarde kuna, a 2017. 6,5 milijardi kunea. U 2016. od trošarina se prikupilo 4,3 milijarde kuna, dok je u 2015. iznos prikupljenih trošarina iznosio 4,2 milijarde kuna. Drugim riječima, duhanska industrija je u pet godina prijavila obaveze veće od 27 milijardi kuna, što dovoljno ilustrira koliko je ona važna za funkcioniranje javnih financija.