SLOVENCI VIDE PRILIKU

Istra dere s cijenama, a zašto su stanovi u Trstu i okolici toliko povoljni?

01.02.2022 u 13:43

Bionic
Reading

I dok su nekretnine u hrvatskom i slovenskom dijelu Istre iz godine u godinu sve skuplje, stanovi u Trstu i okolici mogu se kupiti za itekako prihvatljivu cijenu

'Niže cijene u Trstu i okolici nego u slovenskoj Istri ili Ljubljani uglavnom su posljedica činjenice da grad ima vrlo visoku dobnu strukturu, što dovodi do više stanova na tržištu i nema potražnje', rekla je za ljubljansko Delo Jacqueline Stuart, direktorica ljubljanske tvrtke za nekretnine S-Invest, koja inače živi u Trstu.

Kako primjećuje, Talijani se lako doseljavaju u Sloveniju, posebice na Kras, dok Slovenci nisu baš skloni selidbi u Italiju.

Prema podacima Europskog statističkog ureda, u zadnjem tromjesečju prošle godine cijene nekretnina u Sloveniji skočile su za gotovo 13 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije dok je u Italiji rast iznosio nešto iznad četiri posto i bio je jedan od najnižih u EU.

'Stanovi u Trstu jeftiniji su jer je ponuda veća, ali činjenica je da su jako loše održavani i da im je potrebna adaptacija', objašnjava Jernej Suša, predstavnik Ruj nepremičnine iz Sežane.

Uvjerava, međutim, da je ono što kvalitetno ipak skuplje nego u Istri.

'Građevinsko zemljište je, naprimjer, dvostruko skuplje i teže je doći do njega, kao i kuće u uređenim kvartovima', rekao je.

Izvan Trsta, u Goriškoj regiji i u Tržiču, cijene su i dalje niže nego u Sloveniji jer se ta područja nisu oporavila od zadnje gospodarske krize.

  • +11
Koronavirus u Italiji Izvor: Profimedia / Autor: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

'No dobro je znati to da je za drugu nekretninu u Italiji na snazi znatno veći porez od onog za kupnje prve', dodaje.

Nekada je posao u Italiji bio puno bolje plaćen nego u Sloveniji, a sada se razlike smanjuju. U poslovnom kompleksu u kojem ima agenciju nalazi se pozivni centar koji zapošljava gotovo samo Talijane. Čak i ako je riječ o tvrtki koja posluje na talijanskom tržištu i preselila se u Sloveniju zbog nižih poreza, obrnuti tok migracije radne snage ukazuje na izjednačavanje određenog segmenta prihoda s obje strane granice. To bi moglo utjecati i na prekograničnu kupnju nekretnina, što je Slovencima još uvijek prilično strano.

'Istina je, međutim, da je talijansko tržište izrazito segmentirano, što znači da su stanovi na pojedinim luksuznim lokacijama znatno skuplji nego kod nas. Primjerice, u mondenom skijalištu Cortina D'Ampezzo 50 četvornih metara stambenog prostora prodaje se za milijun eura, a tršćanske vile uz more teže su dostupne', rekao je.

No neki su tršćanski stanovi doista nezamislivo jeftini. Re / Max Real Estate trenutno nudi stan u Trstu veličine 65 kvadrata i oglašava njegovu prodaju za 70.000 eura, što je cijena iz snova za slovenske ili hrvatske standarde.

U Trstu je posljednjih godinu dana u tijeku velika obnova starog grada. Dostupna su posebna sredstva za fasade i uštedu energije, pomažući zemlji u revitalizaciji gospodarstva u vrijeme pandemije.

'To će se sigurno pozitivno odraziti na tržište nekretnina', najavio je Matija Košir iz Re / Max Real Estatea.

Maja Vrtovec iz agencije Immobili Senza Confini također je uvjerena da počinje razdoblje rasta cijena u Trstu, a koji je prošle godine prema istraživanju poslovnog dnevnika Il sole 24ore proglašen talijanskim gradom u kojem se najkvalitetnije živi.

'Pad cijena i snažna likvidnost tržišta danas stvaraju zanimljivo okruženje za one ulagače koji će moći razumjeti promjene ponude i potražnje tijekom pandemije. To je potaknulo ljude da više razmišljaju o svojim nekretninama – kako o kućama za odmor, tako i o prostranijim kućama koje omogućuju rad na daljinu, po mogućnosti s vrtovima ili barem terasama, što dobiva na važnosti ako je kretanje ograničeno', objašnjava.

U Ljubljani i slovenskom dijelu Istre pak već duže vrijeme nedostaje stambenog prostora. To se očituje u rekordnim cijenama nekretnina. U prvoj polovici prošle godine u Ljubljani su bili najskuplji rabljeni stanovi u višestambenim zgradama, i to po 3250 eura za četvorni metar. Iza glavnog grada slijedi slovenska Istra, u kojoj je prosječna cijena rabljenog stana iznosila 2700 eura po četvornom metru, pokazuju podaci Geodetske uprave.

Prema riječima Tilena Martinuča, njegova tvrtka Apertura je u mjestu Bošamarin kod Kopra uložila u projekt izgradnje šest kuća. Dvije već stoje i odmah su prodane za oko pola milijuna eura. Inače, svaka nova zgrada u okolici proda se gotovo odmah.

'Tržište je podivljalo u posljednje vrijeme, sve što se gradi, odmah se proda. Cijene u Kopru narasle su na gotovo 4000 eura po četvornom metru. Za razliku od kriznih vremena 2008. godine, građevinske tvrtke ne zadužuju se bezglavo, što znači da se ne stvara balon', kaže Košir.

Precijenjeni su samo rabljeni stanovi koji zbog pritiska potražnje održavaju vrlo visoke cijene. Među kupcima su i stranci. Prema riječima Daniela Lovšina iz piranske agencije Casabela, prevladavaju oni s njemačkog govornog područja, a puno je i Mađara, Čeha i Slovaka.