UNATOČ KRIZI U ZEMLJI

Intesa Sanpaolo više nego udvostručila dobit u trećem tromjesečju

11.11.2014 u 17:53

Bionic
Reading

Druga po veličini talijanska banka, Intesa Sanpaolo objavila je u utorak da je u trećem tromjesečju ove godine više nego udvostručila dobit, uslijed manjih rezervacija za loše zajmove i većih prihoda od provizija

Neto dobit te banke iznosila je u tome razdoblju na 483 milijuna eura, prema godinu dana ranije ostvarenih 218 milijuna eura.

Prihodi su joj u tome razdoblju porasli za 1,7 posto, na 4,21 milijarde eura, uslijed većih prihoda od naknada i kreditiranja. Prihodi od naknada i provizija porasli su za 11 posto, na 1,65 milijardi eura, jer se ta banka više fokusirala na aktivnosti kao što su upravljanje imovinom i prodaja osiguranja.

'Današnji objavljeni rezultati pružaju snažne znakove ranog napretka našeg poslovnog plana od 2014. do 2017. godine', rekao je izvršni direktor banke Carlo Messina u posebnom priopćenju. Banka ostvaruje preuzete obveze, uključujući i isplatu dividende 'čak i u vrijeme slabosti talijanskog gospodarstva'.

U sklopu četverogodišnjeg plana Messina reže troškove, spaja podružnice i riješava se imovine s ciljem da ukupan iznos dividendi dosegne 10 milijardi eura. Banka, koja je jedna od šest koje su prošle test Europske središnje banke (ECB), prodaje portfelje loših kredita te je formirala odjel za poboljšanje kvalitete svoje imovine.

Intesa je jedna od banaka u Europi koja je očistila svoju bilancu uoči pregleda ECB-a. U četvrtom tromjesečju izvijestila je o gubitku iznad 5 milijardi eura, nakon što je stavila na stranu više od 3 milijarde eura za pokrivanje loših kredita.

Stopa adekvatnosti kapitala Tier 1 banke, ključni pokazatelj financijske snage, porastao je na kraju rujna na 13,3 posto, s 13,2 posto na kraju lipnja, potvrdivši da je Intesa Sanpaolo, inače vlasnica PBZ banke, jedna od najbolje kapitaliziranih banaka u Italiji.