ima li kraja?

Inflacija u Hrvatskoj oborila još jedan rekord: U listopadu se popela na 13,2 posto, analitičari u čudu!

16.11.2022 u 12:05

Bionic
Reading

Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj dosegnula je nove najviše zabilježene razine

'Indeks potrošačkih cijena tako je u listopadu iznosio 13,2 posto što je nadmašilo naša očekivanja. Godišnja stopa rasta nastavila je i šesti mjesec za redom bilježiti dvoznamenkaste stope uz ubrzanu dinamiku. Na mjesečnoj razini, uz rast cijena Odjeće i obuće za 6,9 posto Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 2,8 posto, Hrane i bezalkoholnih pića za jedan posto, cijene su u prosjeku, u odnosu na rujan bile više za 1,3 posto', komentiraju RBA analitičari.

Jedina kategorija koja je zabilježila mjesečni pad cijena, i tako ublažila i snažniji rast, je pad cijena u skupini Rekreacija i kultura, za 0,8 posto.

'Navedena kretanja ukazuju kako je, unatoč administrativnim mjerama Vlade o ograničavanju cijena u pojedinim kategorijama proizvoda, sada evidentno da se inflacija prelijeva i na ostale skupine proizvoda i počinje vršiti pritisak i s potražne strane', pišu RBA analitičari.

Dijelom je to posljedica prethodnih rasta troškova (osobito vidljivo u i dalje snažnom rastu proizvođačkih cijena) pa uz još uvijek solidnu potražnju, i potrošačke cijene u ostalim kategorijama rastu. Godišnju stopu inflacije predvode i dalje kategorije čiji je rast predvođen rastom troškova, ali je i ovdje primjetan pozitivan i rastući doprinos ostalih kategorija. Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren kod Hrane i bezalkoholna pića (+19,7 posto), Restorana i hotela (+17,8 posto), Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (+16,1 posto), Pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva (+15,8 posto), te Prijevoza (+11,5 posto).

  • +10
Cijene - ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Prema posebnim skupinama, cijene dobara bile su više 15,3 posto, a cijene usluga 7,2 posto godišnje. Ukupno bez energije i hrane potrošačke cijene su u listopadu bile više za 8,5 posto godišnje. Posljedično, i kumulativan rast, u prvih deset mjeseci, dosegnuo je dvoznamenkaste vrijednosti, odnosno indeks potrošačkih cijena porastao je 10,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani. I u zadnjim mjesecima ove godine kao i u prvom tromjesečju 2023.,  godišnja stopa inflacije zadržavat će se na dvoznamenkastim razinama s laganom tendencijom smanjivanja prema kraju navedenog razdoblja. Za cijelu 2022. ostajemo pri procjeni godišnje stope inflacije od 10,6 posto.

'Dio inflatornih pritisaka prenijet će se u iduću godinu kada očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini od prekop šest posto.  U uvjetima nastavka geopolitičkih napetosti poprilično je izgledno da cijene energije ostanu povišene, ali se administrativno limitiranje cijena u nekom trenutku mora popustiti, što bi moglo dovesti do odgođenog podizanja cijena određenih proizvoda i usluga. S druge strane, rat u Ukrajini i posljedice na svjetski poljoprivredno prehrambeni sektor uz klimatske (ne)prilike, dodatan su čimbenik koji ne dozvoljava povratak stopa inflacije prema razinama od dva posto ni u 2023', zaključuje se u analizi Raiffeisena.