REAGIRANJE

Industrogradnja: Nije pokrenut stečaj

04.01.2011 u 14:34

Bionic
Reading

'Nije pokrenut stečaj Industrogradnja grupe, niti je otvoren predstečajni postupak, a nije nam poznato ni da je zakazano ročište temeljem zahtjeva za pokretanjem stečaja', izvijestili su iz Industrogradnje, demantirajući informacije objavljene u Jutarnjem listu

U priopćenju Industrogradnje navodi se da je točno da je račun tvrtke i dalje blokiran, prvenstveno zbog duga prema Republici Hrvatskoj.

Industrogradnja od Republike Hrvatske potražuje približno jednak ili veći iznos, što je, kako navode, Industrogradnji opetovano priznalo Ministarstvo financija i sporazumom koji su potpisala dva ministra te zamjenik državnog odvjetnika.

Industrogradnja je odmah nakon potpisa navedenog sporazuma sama, dobrovoljno, upisala hipoteku, odnosno teret u korist Republike Hrvatske na nekoliko vlastitih nekretnina, višestruko veće vrijednosti od duga prema Republici Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

Ističu da nisu dobili odgovor zašto još uvijek nije utvrđen točan iznos potraživanja te izvršen prijeboj, kako je određeno navedenim sporazumom. Sva preostala potraživanja u blokadi Industrogradnje manja su od iznosa posebnog depozita koji je dala kao jamstvo plaćanja u slučaju spora s tvrtkom Hospimedica. Dodaju da su se nakon nedavne pravomoćne odluke o ponavljanju postupka stekli uvjeti za oslobađanje navedenog depozita.

Potraživanja Industrogradnje usporediva su s njezinim obavezama, a vrijednost imovine višestruko nadmašuje ukupan dug. Prema svim kriterijima, Industrogradnja je niskozadužena kompanija, ističu u reagiranju.

Navode i da su 'krajnje zlonamjerne i netočne tvrdnje da su kupci Industrogradnjinih stanova u opasnosti te da se može pobijati njihovo pravovaljano vlasništvo'. U reagiranju Industrogradnje ističe se i da je netočno da velik dio vlasnika Industrogradnjinih stanova nije uspio upisati vlasništvo nad kupljenim stanovima.

Na tri od četiri lokacije Industrogradnja je omogućila upis vlasništva kupcima stanova, dok je za upis vlasništva na četvrtoj lokaciji potrebno provesti parcelaciju, što treba učiniti Grad Zagreb. Nakon pobjede u parnici protiv Hospimedice, prestala je i prijetnja ovrhe na lokaciji Dubrava, pojašnjavaju u tvrtki.