numizmatička prilika

Imate neku od ovih kovanica pet eurocenti? Mogli biste dobro zaraditi

02.05.2023 u 10:15

Bionic
Reading

Materijalna vrijednost kovanice od pet centi vjerojatno je ograničena s obzirom na njen promjer od 21 milimetra, debljinu od 1,67 milimetara i težinu od 3,92 grama. Kao i kovanice od 1 i 2 centa, izrađena je od čelika presvučenog bakrom. No neke od njih su nevjerojatno vrijedne

Što čini kovanicu od 5 centi toliko vrijednom? Ne izdaju se tako često, barem ne u malim zemljama poput Monaka ili Vatikana, gdje je njihovo izdavanje ograničeno.

Imajte na umu to da što su kovanice bolje očuvane, to više vrijede. Osim toga, možete zaraditi više novca ako posjedujete cijeli set, piše Fenix magazin.

Kovanice na koje trebate obratiti pozornost:

  • 2011. Monako: ograničena serija od 7000 komada
  • 2002. Monako: ograničena serija od 8000 komada
  • 2013. Monako: ograničena serija od 10.000 komada
  • 2002. Vatikan: ograničena serija od 71.000 komada.
Kovanice - eurocenti Izvor: Profimedia / Autor: Daniel Sousa / Alamy / Alamy / Profimedia

Kovanice iz Monaka vrijede do 75 eura dok kovanice iz Vatikana vrijede oko 40 eura po setu.

Kako biste prepoznali vrijedne kovanice od 5 centi, vrijedi baciti pogled na poleđinu. Na njoj su navedeni mjesto i godina izdavanja.

Ako sumnjate da posjedujete vrijedan novčić, ali niste sigurni, pogledajte službeni katalog kovanica.

Podsjetimo, krajem prošle godine kovanica od 25 kuna s motivom Pelješkog mosta postala je prava senzacija u Hrvatskoj. Pomamu za prigodnim kovanicama potaknuo je domoljubni zanos, ali i moguća zarada zbog kolekcionarske vrijednosti. Uvođenjem eura i povlačenjem kuna iz optjecaja numizmatički potencijal dobivaju i ostale hrvatske kovanice. Stručnjak za numizmatiku Zlatko Viščević tada nam je otkrio koje bi primjerke bilo dobro sačuvati za budućnost.