kako je to pokrenuti posao?

Imaš zlatne ruke – u svijetu obrtništva to može značiti dvije stvari!

07.07.2023 u 09:55

Bionic
Reading

Pokretanje vlastitog biznisa oduvijek je bio hvalevrijedan potez, neovisno o životnoj dobi kada se kreće. Danas se posebno cijeni ljubav prema poslu kojeg pojedinac obavlja, posvećenost i kontinuiranost poslovanja, tradicija i napredovanje u svakom pogledu, bilo u načinu rada, bilo u poboljšanju proizvoda ili usluge ili širenju poslovanja. Baš zato, za obrtnike se kaže da imaju zlatne ruke. Nagrada istog imena dodjeljuje se svake godine na Dan Hrvatske obrtničke komore, a lijepo je priznanje za vještinu, kreativnost i vrijedan rad obrtnika

Što znači kada za nekog kažete da ima zlatne ruke? Gledajući kroz povijest, termin se odnosio na kožare, zlatare, urare, klobučare i slična zanimanja, koja se obavljaju na sličan način desetljećima. U nekim strukama čak i cijelo stoljeće. Neki zaboravljeni zanati poput izrade svijeća, sapuna i keramike, danas su uspješni biznisi kojima se zapravo struktura poslovanja nije značajnije promijenila. Koliko su stari obrti bitni za razvoj društva, kao i kulturnog nasljeđa pojedinog naroda, govore znanstveni članci i doktorske teme koje stare obrte predstavljaju dijelom nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Tradicijske vještine su se učile kroz povijest i prenosile s koljena na koljeno. Tehnologija ih stoga ne može na ispravan način zamijeniti, jer korištenjem tehnologije i dalje izostaje bitan faktor, a to je ljubav prema određenom zanatu ili vještina i kvaliteta izrade koja masovnom produkcijom blijedi. Proizvoditi stvari s ljubavlju, žarom i željom sasvim je drugačije nego proizvoditi nešto bez toga. Tezu će potvrditi svi obrtnici.

S druge strane, tehnologije i umjetna inteligencija služe svrsi čovjeka i poželjno ju je koristiti za dobro i napredak društva. Dok su prije obrtnici imali svoje radionice, moderni obrtnici poput snimatelja, montažera, 3-D grafičara i kreatora sadržaja za društvene mreže imaju neku novu ideju kako predstaviti svijetu svoje misli, ideje i proizvode. To je ljepota obrta, omogućuje vam da i hobi pretvorite u unosan biznis i steknete naklonost kupaca. Kod malih biznisa takvo nešto je posebno izraženo jer su kupci često u doticaju s vlasnikom ili vlasnicima obrta i mogu im dati konkretnu recenziju i mišljenje o proizvodu.

Uzimajući u obzir sve izazove s kojima se obrtnici i mali poduzetnici susreću, Hrvatska obrtnička komora svojim je članovima uvijek na raspolaganju. S pravovremenim odgovorima, savjetima o poslovanju, redovnom i cjeloživotnom strukovnom obrazovanju za obrtništvo te edukacijama, HOK je joker-zovi svih obrtnika. Također, Komora i promovira hrvatsko obrtništvo pa se tako na Dan Hrvatske obrtničke komore dodjeljuje posebno priznanje uglednim i časnim članovima za izuzetna poslovna dostignuća u obrtu i zasluge u razvoju i promicanju obrtništva i malog poduzetništva, kao i fizičkim i pravnim osobama koje su svojim djelovanjem dale značajan doprinos razvoju obrtništva Hrvatske. Priznanje „Zlatne ruke“ simbolizira vještinu, kreativnost i vrijedan rad obrtnika koji su svojom dugogodišnjom aktivnošću pridonijeli razvoju i ugledu obrta i obrtničkih institucija te očuvanju obrtničke tradicije.

Priznanja koja Komora dodjeljuje prije svega su statue Zlatne ruke s poveljom kao najviše priznanje Hrvatske obrtničke komore. Dodjeljuje se obrtniku kao priznanje za životno djelo za izniman dugogodišnji doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija Hrvatske, s najmanje 25 godina rada u vođenju vlastitog ili obiteljskog obrta. Plaketa Zlatne ruke s pisanim priznanjem dodjeljuje se obrtnicima, članovima Komore koji imaju najmanje 10 godina rada u vođenju vlastitog ili obiteljskog obrta. Na način da se i vizualno na obrtničkom Oskaru spoji tradicionalno i moderno, bezvremensko i suvremeno ove godine odabrano je novo „lice“ popularne nagrade. Natječaj za novi izgled nagrade „Zlatne ruke“ donio je zanimljive ideje umjetnika i dizajnera, a odabrano je idejno i izvedbeno rješenje Matije Tomšića i Vedrana Rede. Već nagrađivani i u svijetu vizualnog dizajna priznati autori, nekoć su bili učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajn, a danas su obrtnici, pa su s posebnim entuzijazmom dizajnirali nagradu koja povezuje moderno doba sa stoljetnom tradicijom obrta.

Koncept nagrade „Zlatne ruke“, kako ističu autori Tomšić i Rede, sastoji se od 3 elementa povezana u koherentnu cjelinu. Vizual zlatnih ruku odnosi se na naziv nagrade i simbolizira vještinu, kreativnost i vrijedan rad obrtnika. Kroz zlatne obrube prolazi dinamična masa koja simbolizira stvaralaštvo. Dvije ruke spojene su u stup, simbol značaja i važnosti obrtnika koji su već stoljećima jedan od stupova društva. Fluidnost forme inspirirana je reljefima na ogradi zgrade “Matice Hrvatskih Obrtnika” koju su 1939. godine izgradili Hrvatski obrtnici i evocira kontinuitet obrtništva u Hrvatskoj. „Pri dizajniranju nove inačice nagrade „Zlatne ruke“ namjera nam je ne samo napraviti dizajn nagrade koji povezuje moderno doba sa stoljetnom tradicijom koju i sami baštinimo, nego i angažirati zajednicu, pogotovo mlade, na što veći kontinuirani interes prema tradicionalnim obrtima i vještinama koji su u velikom riziku od nestanka“, objasnili su dizajneri nagrade.

Ovogodišnja dodjela nagrada „Zlatne ruke“ i Dan HOK-a ujedno su priznanje Akademije, najsvečanijeg i najvećeg događaja koji se svake godine održava pod okriljem Hrvatske obrtničke komore. S ciljem unapređenja znanja, vještina i stručnosti u obrtničkom sektoru, svečanu Akademiju Hrvatska obrtnička komora posebno ističe kao važnu. Svakako, biti obrtnik u Republici Hrvatskoj odgovoran je posao i preuzimanje brige za sebe i svoju budućnost. Također, izazovi su tu da se uhvatimo s njima u koštac, a za svu pomoć tu je Hrvatska obrtnička komora, vjerni pratitelj na putovanju obrtnika. Jer obrtničke ruke su zlatne ruke!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom.