PODIJELJENI SLOVENSKI EKONOMISTI

Imaju li sindikati pravo protiviti se prodaji privatnog vlasništva?

15.12.2011 u 18:26

Bionic
Reading

Protivljenje slovenskih sindikalnih čelnika prodaji Mercatora, odnosno nastavku pregovora s koncernom Agrokor, koji je u osmom po redu natječaju za taj trgovački lanac dao neobvezujuću ponudu od 221 euro za dionicu, izaziva različite ocjene u Sloveniji, u javnosti, ali i među ekonomskim stručnjacima

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Aleš Vahčič ocijenio je u četvrtak sindikalnu akciju protiv namjere vlasnika da prodaju svoje udjele neopravdanom se jer se tako dovodi u pitanje pravo na raspolaganje imovinom koja ne pripada sindikatima ili upravi tvrtke, nego dioničarima.

Komentirajući najavljene sindikalne prosvjede ako bi se posao s Agrokorom realizirao, Vahčič je za slovenski radio rekao da je to isto kao kad bi on zabranio prodaju privatne kuće nekog od sindikalnih čelnika jer mu ne bi bilo po volji kome je on želi prodati.

Sasvim suprotno stajalište iznio je, međutim, također za Slovenski radio utjecajni makroekonomist Jože Mencinger. Mencinger je protivnik teorija da samo vlasnici mogu odlučivati o svojoj imovini kad se radi o nacionalno značajnim tvrtkama te tvrdi da treba voditi računa i o interesima uprave i zaposlenih te šire zajednice.

Mencinger tvrdi da bi prodaja Mercatora dovela do odljeva njegova profita iz Slovenije u inozemstvo, te da cijeli proces privatizacije u srednjoj i istočnoj Europi pokazuje kako strani investitori iz privatiziranih tvrtki i banaka izvlače profit koji četiri puta premašuje ono što su u njih uložili.

Mencinger je prije 20 godina bio potpredsjednik vlade koja je pripremila osamostaljivanje države, a ostavku je tada dao iz prosvjeda protiv privatizacije nekadašnje društvene imovine. Jedan je od uglednika koji su uoči nedavnih prijevremenih izbora poduprli stranku ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića i njegovu kandidaturu za premijera.