natječaj 'odvažna'

IKEA Hrvatska i Mastercard dodijelili potporu za pet ženskih poduzetničkih inicijativa u Hrvatskoj

09.04.2019 u 14:33

Bionic
Reading

U utorak su predstavljene dobitnice Programa ekonomskog osnaživanja 'Odvažna', koji su pokrenule tvrtke IKEA Hrvatska i Mastercard, u suradnji sa Zakladom Solidarna i Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HR PSOR). Među 120 prijavljenih projekata odabrano je 25 finalistkinja natječaja te, konačno, pet ženskih poduzetničkih inicijativa koje će u sljedećih godinu dana dobiti financijsku te stručnu potporu u obliku mentorske i edukativne podrške

Četirima od njih dodijeljene su donacije u ukupnom iznosu od 250.000 kuna, a jedan projekt dobio je podršku tvrtke IKEA u obliku dobavljačkog ugovora. Namjera je programa 'Odvažna' mentorskim i edukativnim aktivnostima, kao i novim prilikama za poslovno umrežavanje, dodatno podržati dobitnice, ali i svih 25 finalistkinja natječaja.

'Rodna ravnopravnost je ljudsko pravo i u skladu je s našim vrijednostima, a rodno ujednačeni timovi dokazano su uspješniji i kreativniji. Stoga je za tvrtke pametno koristiti taj potencijal! Ipak, nije dovoljno poticati rodnu ravnopravnost isključivo u vlastitoj tvrtki, IKEA želi doprinijeti i osnaživanju ravnopravnosti u društvu. Naš je utjecaj snažniji kada to činimo u partnerstvu s drugima, a primjer toga je i natječaj 'Odvažna' koji će doprinijeti osnaživanju ženskih poduzetnica i njihovom poslovnom uspjehu', istaknula je Hilde Van Criekinge, direktorica korporativnih komunikacija i održivog razvoja u tvrtki IKEA jugoistočna Europa.

'Osnaživanje žena Mastercardu je jedan od prioriteta, a posebno kada znamo da je podrška okruženja jedan od ključnih elemenata za njihov poslovni uspjeh. Nažalost, ni razvijena tržišta nisu imuna na predrasude prema ženskom poduzetništvu pa zato podizanje svijesti o ovom važnom pitanju moramo pretvoriti u djelovanje', poručila je Ana Subašić iz Mastercarda.

Među nagrađenim projektima je žitna lađa Zora tvrtke Aurora Colapis iz Zamršja, koja posjetiteljima omogućava turističke izlete po Kupi, učenje o povijesti Karlovačkog Pokuplja te kušanje jedinstvenih lokalnih proizvoda. Projekt 'Zora', koji doprinosi oživljavanju ovog ruralnog područja, pokrenula je Jasmina Cvetković sa svojih pet prijateljica, a donacija u sklopu programa 'Odvažna' pomoći će im u unaprjeđenju prodajnih i promotivnih aktivnosti.

Zahvaljujući donaciji programa 'Odvažna', Mediteranski plesni centar u istarskom gradiću Svetvinčentu bit će pretvoren u prostor visoke tehničke kvalitete, a ženskom timu Zagrebačkog plesnog ansambla bit će omogućene i edukacije o izradi višegodišnjeg poslovnog plana i razvoja projekata EU-a. Projektu 'Book cafea Paradiso' tvrtke Dandy iz Otočca donacija će, između ostalog, pomoći u organizaciji književnih večeri, ali i osnaživanju lokalnih proizvođača koji će na događanjima moći predstaviti i svoju ponudu.

Jeleni Bikić, vlasnici brenda prirodne kozmetike Silvan, dobivena donacija pomoći će u certificiranju proizvoda, odlasku na priznate međunarodne sajmove i u daljnjem poslovnom umrežavanju, dok će se prva društvena igra na domaćem tržištu posvećena ženama, 'Fierce Women', moći kupiti i u robnoj kući IKEA Zagreb. Igra uključuje karte ilustriranih portreta žena iz cijeloga svijeta koje su dale izuzetan doprinos društvu, a nastala je u suradnji poduzetnica u kulturi i umjetnica koje je okupila udruga K-zona iz Zagreba.

U sklopu događanja održana je i stručna rasprava 'Odvažno do održivosti: kako zajedno još bolje odgovoriti na potrebe žena u poduzetništvu', na kojoj je istaknuto kako je ženama poduzetnicama, uz financijsku, nadasve važna edukativna te mentorska podrška.

U raspravi su sudjelovale Ivana Matić, osnivačica i glavna urednica Women in Adria, Ana Brigović, voditeljica programa Akcelerator ACT Grupe, Mirjana Samardžić Novoselec, članica uprave tvrtke Apsolon - savjetnik za uspješnije poslovanje u digitalnom dobu, Jadranka Mršić Hebrang, rukovoditeljica Direkcije Hrvatske banke za obnovu i razvoj za mikro, mala i srednja poduzeća, Elisabetta Capanneli, direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju, i Victoria Zinchuk, direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Hrvatskoj.

Projekt 'Odvažna' pokrenut je 10. prosinca 2018. godine, a njegov je cilj pružanje stručne i financijske podrške ženama u poduzetništvu, i to posebno onim projektima koji doprinose ekonomskom osnaživanju žena u nerazvijenim sredinama te ženama koje pripadaju marginaliziranim skupinama.