ZAHTJEV ZA ISPRAVKOM

'Igor Rojs nije otuđio niti centa Telekomovog novca, a kamoli milijun eura'

17.12.2018 u 13:45

Bionic
Reading

Igor Rojs preko svog opunomoćenika tražio je ispravak informacija objavljenih 24. studenog 2018. u članku objavljenom na tportalu pod nazivom: 'Telekom Slovenije trese korupcijski skandal, a sve je zakuhao hrvatski USKOK'

Zahtjev za ispravak informacija iz članka 'Telekom Slovenije trese korupcijski skandal, a sve je zakuhao hrvatski USKOK' prenosimo u cjelosti:

'U članku autor L.F. navodi, kako su slovenski mediji u petak javili da se državna kompanija Telekom Slovenije nalazi pod istragom Nacionalnog istražnog ureda. Navodno im je u središtu zanimanja Igor Rojs, bivši direktor veleprodaje. Za njega se piše da je bio najmoćniji čovjek iz sjene te slovenske državne tvrtke. Te da je sve počelo s istragom hrvatskog USKOK-a koja se vodi protiv petorice slovenskih i jednog hrvatskog državljanina osumnjičenih za plaćanje fiktivnog najma optičkih usluga. Na taj način su protuzakonito stekli 1,6 milijuna eura.

Prema pisanju Dela, taj novac je pronađen na računu jedne od tvrtki povezanih s Rojsom. Prije dvije godine mediji su navodili kako je Rojs pod lupom Porezne uprave zbog imovine vrijedne više milijuna eura. Rojs je, naime, uz karijeru u državnom telekomu neometano vodio i privatni biznis. Bio je suvlasnik nekoliko tvrtki koje su vodile projekte vezane za energetski sektor. Zvali su ga vječnim čovjekom iz sjene jer se usprkos promjenama na vrhu kompanije uvijek uspio zadržati u direktorskoj fotelji.

Zakon o medijima svakome daje pravo od glavnog urednika zahtijevati, da bez naknade objavi ispravak objavljene informacije kojom su bila povrijeđena njegova prava ili interesi. Pri tome nije bitno je li se članak odnosi na drugi medij ili je izvorno djelo medija, koji je objavio članak. Važno je samo da objavljeni doprinos zadire u prava i interese pogođene osobe.

Nema sumnje o tome da ste doprinijeli da čitatelj članka zaključi kako je glavni osumnjičenik istražitelja Nacionalnog istražnog ureda Igor Rojs zbog plaćanja fiktivnog najma optičkih usluga i koji je izvukao barem dio koristi od 1,6 milijuna eura, pronađenih na računu društva koje je povezana s njime.

Navodno prisvajanja novca društva u kojem je pojedinac zaposlenik ili prisvajanje novca, koji njemu zakonito ne pripada, javnost unaprijed osuđuje. Pojedinac koji počini takve radnje, u očima javnosti percipira se kao osoba nedostojan povjerenja, kao loša osoba, bez opće prihvaćenih vrijednosti i savjesti, čak i više ako je prethodno uživao gotovo neograničeno povjerenje samog predsjednika uprave.

Objava se temelji na polu istinitim i izvrnutim informacijama ili nepotpunim informacijama, izrazito i čini se namjerno upravo na štetu Igora Rojsa. To nesumnjivo utječe na njegova osobno pravo na dostojanstvo, ugled i dobar glas, koji prema članku 40. Zakona o medijima opravdavaju objavu odgovora.

Sukladno članku 40. Zakona o medijima, u cijelosti i u nepromijenjenom obliku u istovrsno obliku publikacije zahtijeva na istovrijednom mjestu pod objavljenim člankom objavite:

„Ispravak i odgovor na članak pod naslovom: Telekom Slovenije trese korupcijski skandal, a sve je zakuhao hrvatski USKOK, objavljenog 23. studenog 2018., u 15.07 sati.

Ni na koji način ne stoji da je Igor Rojs u središtu istrage slovenskog Nacionalnog istražnog ureda zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zbog plaćanja fiktivnih usluga najma optičkih usluga.

Igor Rojs nije otuđio niti centa Telekomovog novca, a kamoli milijun eura i nije osumnjičen za bilo koje kazneno djelo vezano za zlouporabu položaja ili pronevjeru i pranje novca ili bilo kojeg drugog kaznenog djela te se ne nalazi pod istragom niti hrvatskih niti slovenskih kriminalista.

Igor Rojs je uvijek savjesno i pošteno radio za Telekom. U 14 godina, on i njegovi suradnici su postigli da se veleprodaja utrostručila kumulativno na približno 2.5 milijardi eura prihoda i na oko milijardu eura zarade za Telekom.'