SINIŠA VUJOVIĆ

'Hrvatskoj treba devalvacija i ukidanje valutne klauzule'

02.12.2013 u 14:44

Bionic
Reading

Na Ekonomskom institutu u Zagrebu prošlog je tjedna gostovao nekadašnji istraživač Instituta, a danas predavač na Kwantlen Polytechnic Universityju u kanadskom Vancouveru Siniša Vujović. U svojem predavanju pod nazivom 'Treba li Hrvatska priželjkivati svjetski oporavak?' zagovarao je devalvaciju kune i ukidanje devizne klauzule, što je vrsta ekonomske politike za koju u Hrvatskoj ima malo sluha.

Izlaskom iz jugoslavenskog nabavnog lanca ranih 1990-ih, Hrvatska nije odgovorila na pitanje što će učiniti s industrijama koje su bile visokointegrirane, poput strojogradnje i brodogradnje, što će biti njihove izvozne politike, upozorava Vujović.

'Izlaskom iz tog lanca izgubili smo ekonomiju razmjera, pa jedinična proizvodnja poskupljuje. U brodogradnji se to poklopilo s jakom ekspanzijom te djelatnosti na istoku, pa je jedinična cijena koju je kupac spreman platiti dodatno smanjena', rekao je.

Za spas industrije Vujović zagovara devalvaciju kune, a na primjedbu ne bi li ona značila nagli pad realne kupovne moći svih građana, u razgovoru za Novosti kaže: 'Devalvacija ne bi digla cijene svih proizvoda u svom iznosu, niti bi digla cijene svih proizvoda za isti iznos. Iako bi svi građani osjetili izvjesni udar na kupovnu moć, on bi bio najmanji kod usluga iz lokalnog, tzv. non-tradables sektora. Iz nešto duže perspektive, efekt devalvacije bio bi različit za primatelje fiksnih transfera, ako se mirovine ne bi indeksirale za iznos inflacije, i radnike'.

No smatra da takvu odluku može donijeti samo hrabra politička elita koja ne vjeruje u koncept interne devalvacije. Cijeli razgovor pročitajte ovdje