STUDIJA ROLANDA BERGERA

Hrvatski menadžeri prednjače po pesimizmu

20.07.2010 u 12:29

Bionic
Reading

Hrvatski menadžeri uvjerljivo su najpesimističniji kada je riječ o izlasku gospodarstva iz recesije - za razliku od europskih kolega koji smatraju da je gospodarska kriza dosegla svoj vrhunac krajem prošle godine, čak 60 posto domaćih očekuje da će se to dogoditi krajem 2010. ili čak sljedeće godine. Rezanje troškova i smanjenje nelikvidnosti i dalje su u fokusu hrvatskog gospodarstva, a strane kompanije već su započele s rastom poslovanja i snažnim prodajnim inicijativama. Ključni su to pokazatelji najnovije studije o trendovima u restrukturiranju koje je provela konzultantska kuća Roland Berger

Ovo, peto po redu istraživanje u Hrvatskoj, provedeno je među 40-ak malih i srednjih poduzeća iz sedam različitih industrijskih grana. Prema ispitanicima, kriza u Hrvatskoj najviše je uzrokovala pad prodaje, smanjenje investicija te kronične probleme s naplatom dugovanja. Više od 60 posto menadžera procjenjuje da će navedeni problemi obilježiti i sljedeću 2011. Posebno zabrinjava kako gotovo svi ispitanici predviđaju dodatno smanjenje broja zaposlenih, pad privatne potrošnje te donošenje novih vladinih mjera.

Istraživanje je pokazalo kako više od polovice hrvatskih tvrtki teško dolazi do kapitala putem kredita, pri čemu poduzetnicima najviše problema zadaju visoke kamatne stope i postroženi uvjeti dobivanja kredita. 'Nelikvidnost je pogodila 50 posto hrvatskih kompanija, a nepovoljni kreditni uvjeti izraženiji su u Hrvatskoj nego u drugim zemljama. Ta činjenica može rezultirati strateškim nedostacima kompanija u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju što će dodatno smanjiti njihovu konkurentnost', istaknuo je dr.Vladimir Preveden, izvršni partner zagrebačkog ureda Roland Bergera.

Što se tiče mjera koje su hrvatske kompanije poduzele u borbi s recesijom, čak dvije trećine njih smanjilo je troškove zaposlenika, uključujući stopiranje novih zapošljavanja, zamrzavanje i smanjenje plaća. U usporedbi s Europom, u kojoj je čak 37 posto kompanija smanjilo broj zaposlenika za 10 posto, u Hrvatskoj je to učinio upola manji broj. Umjesto na otkaze, većina hrvatskih kompanija češće se odlučuje na smanjenje plaća radnicima. Kao razlog tih blažih mjera hrvatski menadžeri naveli su bojazan da bi smanjenje broja zaposlenih dodatno usporilo oporavak gospodarstva.