CLAUDIA NEMAT, DEUTSCHE TELEKOM

'Hrvatski korisnici moći će mijenjati tarife putem interneta'

07.12.2015 u 15:42

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom (HT) je treći telekom u Europskoj uniji koji je sve svoje korisnike i usluge prebacio u All-IP mrežno okruženje. O tome kakva je važnost ovog posla, u intervjuu Večernjem listu pojasnila je Claudia Nemat, članica Uprave Deutsche Telekoma (DT) zadužena za područje Europe i tehnologiju

Što ovaj pomak zaista znači za korisnike i što nam govori o tehnološkom napretku?

Na putu do sljedećeg poglavlja u povijesti digitalnih telekomunikacija Hrvatska je učinila vrlo važan prvi korak koji moraju učiniti sve zemlje svijeta. A učinila ga je prije mnogih drugih zemalja. Budući da sada imaju IP mrežu koja je spremna za korištenje, programeri softvera mogu odmah početi razvijati nove usluge za glatko korisničko iskustvo. Hrvatski korisnici već sada mogu dobiti prvi dojam o tome kako će izgledati sljedeća generacija svjetskog komunikacijskog standarda. Dobivaju veću fleksibilnost i kontrolu; moći će primjerice mijenjati tarifne opcije putem interneta.

Koliko je uloženo u projekt migracije na IP tehnologiju i koliko je on bio zahtjevan? U što ćete dalje ulagati u Hrvatskoj?

U proteklih pet godina uložili smo više od 400 milijuna kuna u ovaj projekt. Bio je izuzetno zahtjevan: svakodnevno je na njemu radilo više od tisuću zaposlenika HT-a. Morali su obaviti migraciju svih korisnika s dosadašnje mreže na internetski protokol. Primjerice tim za korisnike morao je osobno razgovarati s nekoliko desetaka tisuća korisnika i obavijestiti ih o prelasku na novu tehnologiju. Kao Deutsche Telekom, čvrsto smo opredijeljeni za Hrvatsku, vjerujemo u ovdašnje tehnološko okruženje koje se već dokazalo prije tri godine, kada smo pokrenuli TeraStream. Novim pristupom izgradnji jezgrene mreže koja se temelji na oblaku i virtualizaciji tim je ovdje zajedno s našim stručnjacima za centralne mreže pokazao kakvu snagu za inovacije ima HT.

Europa se nalazi u neprestanom procesu konsolidacije telekomunikacijske industrije - kako gledate na te procese?

Pogledajte SAD, u kojem četiri operatora pokretnih mreža pružaju usluge stanovništvu od 300 milijuna ljudi. U Kini pak četiri operatora pokretnih mreža pružaju usluge milijardi i pol stanovnika. A zatim pogledajte Europu, u kojoj oko 200 operatora pruža usluge za oko 500 milijuna stanovnika. Ne znam što mislite, ali rekla bih da ćemo u idućih deset godina vidjeti ne manje, nego mnogo više spajanja i preuzimanja.

Intervju u cijelosti možete pročitati ovdje.