DOBAR POSAO

Hrvatska hrana uskoro na ruskom tržištu

07.02.2013 u 16:27

Bionic
Reading

Tržištu Ruske Federacije uskoro će svoje proizvode ponuditi pet hrvatskih prehrambenih tvrtki, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede. Uprava veterinarstva dobila je, naime, dopis ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor kojim je potvrđeno kako je hrvatskim tvrtkama stiglo odobrenje za izvoz mesnih i mliječnih proizvoda na tržište Carinske Unije

Na rusko tržište svoje će proizvode uskoro plasirati PIK Vrbovec, varaždinske Vindija i Koka, Belje te čakovečka Perutnina Ptuj – Pipo.

Iz Ministarstva poljoprivrede je istaknuto kako je 'uspješno i u relativno kratkom roku završena službena procedura ispunjavanja vrlo zahtjevnih propisanih uvjeta Ruske Federacije i Carinske Unije'. Značajnu ulogu odigralo je i Veleposlanstvo RH u Moskvi, pa je hrvatskim tvrtkama omogućeno da izađu na iznimno veliko tržište.

'Uspjeh nije mali, ako se uzme u obzir da zemlje članice EU-a, čije tvrtke žele izvoziti na ovo veliko i atraktivno tržište, prolaze znatno dugotrajniji put ispunjavanja uvjeta', poručeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Istaknuto je i kako se radi o uspješnim hrvatskim tvrtkama koje su, osim što u potpunosti udovoljavaju zahtjevnim kriterijima hrvatskog odnosno zakonodavstva EU-a, zadovoljile i vrlo stroge izvozne kriterije Carinske Unije.