GDJE OROČITI CASH?

HPB i Hypo banka mame štediše višim kamatama

23.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Kamatne stope na štednju u hrvatskim bankama u zadnjih godinu dana nisu se značajnije mijenjale. Ipak, postoje velika odstupanja od banke do banke. Trenutno u akcijskim ponudama najpovoljnije uvjete štednje nude Hrvatska poštanska banka i Hypo banka, a najmanje se isplati štedjeti u Zagrebačkoj banci

Većina hrvatskih građana i dalje preferira oročenu štednju kao najsigurniji oblik čuvanja viška novca. Za razliku od drugih vrsta ulaganja, štednja kontinuirano raste i u recesijskim uvjetima. I ne samo da raste, nego znatno premašuje kreditnu zaduženost. Tako su krajem kolovoza građani na računima banaka imali 151,2 milijarde kuna, dok su im dugovali samo 127,4 milijuna kuna.

Hrvate od štednje u banci ne odvraćaju ni nepovoljne kamatne stope. Doduše, u posljednjih godinu dana kamatne stope su iznimno stabilne, ali štedne uloge sve ozbiljnije nagriza rastuća inflacija.

Suočene sa sve jačom konkurencijom, banke su se okrenule kreiranju raznovrsnijih štednih programa prilagođenih različitim potrebama klijenata. Uz klasične oblike štednje, većina u ponudi ima i programe koji omogućuju višekratne uplate i/ili isplate (rentna štednja) te one koji predviđaju duže rokove štednje, što se nagrađuje posebnim premijama (aktivna štednja, dječja štednja).

Za veće štedne uloge banke obično nude kamate po dogovoru, što znači dodatnu premiju ovisno o konkretnoj visini depozita. Dodatnu premiju (od 0,10 do 0,15 posto) možete dobiti i ako oročenu štednju ugovarate putem internetskog bankarstva.

Kako bismo vam olakšali odluku o štednji, istražili smo ponudu osam domaćih banaka u kojima građani najviše štede. Banke smo rangirali prema visini kamatnih stopa koje nude za klasičnu oročene štednju. Usporedbu smo napravili na primjeru štednog uloga od 75.000 kuna odnosno 10.000 eura za promjenljive i fiksne kamatne stope.


Generalno, najpovoljnije uvjete za štednju trenutačno nude Hrvatska poštanska banka i Hypo banka.

Ako preferirate fiksnu kamatnu stopu, u akcijskoj ponudi HPB-a koja traje do kraja listopada na štednju u kunama na godinu dana možete ostvariti prinos od maksimalnih 5 posto. HPB ima akcijsku ponudu i za štednju u eurima s fiksnom kamatnom stopom od 4 posto na oročenje od godine dana. Iste uvjete, ali samo za štednju u kunama, u akcijskoj ponudi do kraja listopada ima i Raiffeisen banka.  

Ako više volite promjenljivu kamatnu stopu, najbolji izbor je Hypo banka.

Najslabiji uvjeti klasične oročene štednje su u Zagrebačkoj banci, koja u svim kategorijama nudi najniže kamatne stope. Međutim, u ZABA-i naglašavaju da povoljnije uvjete nude u modelu 'Favorit' koji u pravilu nude klijentima kao prvi izbor u novom oročavanju štednje.

Na štednju u kunama u ovom modelu promjenljive kamatne stope su od 3,58 do 4,19 posto (ovisno o ročnosti), a fiksne od 3,03 do 3,66 posto. Povoljnije su i kamatne stope na štednju u eurima: promjenljive su od 3,08 do 3,71 posto, a fiksne od 2,42 do 3,12 posto.