optimizacija strukture

HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe, nakon transakcije vrijedne 74 milijuna eura

04.07.2022 u 16:59

Bionic
Reading

Hrvatska poštanska banka (HPB) u ponedjeljak je kupila potraživanja i udjele koji se odnose na kreditno-depozitni i ostale odnose Nove hrvatske banke (bivša Sberbank) s društvima Pronam Nekretnine d.o.o. i Sberbank Europe u likvidaciji, a vrijednost transakcije iznosi 74 milijuna eura

Kako je priopćeno iz HPB-a, tom transakcijom banka je stekla potpuni udjel u Pronam Nekretninama, pravo potraživanja koje Sberbank Europe ima prema društvu Pronam Nekretnine po kreditu koji dospijeva 2027. godine, ukupnog nominalnog iznosa glavnice 5,3 milijuna eura te pravo potraživanja koje Sberbank Europe ima prema Novoj hrvatskoj banci po određenim kreditima i MREL kreditu, koji dospijevaju između 2024. i 2029., ukupnog nominalnog iznosa glavnice od 66 milijuna eura.

Na taj način HPB nastavlja s optimizacijom strukture HPB Grupe, osigurava poslovni kontinuitet kroz stjecanje nekretnina koje se koriste za obavljanje temeljne djelatnosti društava u HPB Grupi te minimizira buduće izdatke i rashode koji proizlaze iz dužničkih instrumenata, kaže se u priopćenju.

Današnja transakcija označava kraj naslijeđenog kreditno-depozitnog odnosa Nove hrvatske banke i HPB Grupe sa Sberbank Europe, zaključuje se.

Podsjetimo, HPB je početkom ožujka kupio Sberbank Hrvatsku za 71 milijun kuna, čime je spriječena likvidacija te banke, pogođene zapadnim sankcijama Rusiji zbog čega je došlo do naglog urušavanja njezine likvidnosti. Ta banka sada posluje u sastavu HPB grupe pod nazivom Nova hrvatska banka.