35 milijuna eura

[FOTO] U strogom centru Splita proradio hotel Ambasador, pogledajte kako izgleda nakon šest godina obnove

15.09.2022 u 14:32

Bionic
Reading

U strogom centru Splita s radom je nakon šestogodišnje rekonstrukcije započeo novi hotel 'Ambasador' u vlasništvu njemačkog poduzetnika Klausa Alexa Birkenstocka, po procjenama vrijedan 35 milijuna eura

Novi splitski hotel smješten je na Zapadnoj obali koja spaja Rivu i Dioklecijanovu palaču s jedne, te nautičku ACI marinu, najljepše gradske plaže i šumoviti Marjan s druge strane. Kategoriziran je s pet zvjezdica te ima 101 sobu, uključujući tri apartmana, ali i otvoreni bazen s pogledom na grad i luku te pripadajući Pool bar, kao i multifunkcionalni konferencijski centar kapaciteta 80 osoba i wellness i spa prostor od 500 kvadrata.

Birkenstock je od Regine Ivić, udovice pokojnog Tomislava Ivića, još 2016. godine kupio derutni i zatvoreni nekadašnji 'Dom JNA'. Potom je uslijedio višegodišnji proces izrade i mijenjanja projekta, te gradnja koja je iz niza razloga bila usporena, pa je hotel započeo s radom gotovo četiri godine kasnije nego što je planirano.

'Pravi dragulj u kruni hotelske ponude grada, splitski je Ambasador od početka osmišljen kao spona koja povezuje urbanitet velikog gradskog središta i nedirnute ljepote dalmatinskih otoka. Pozicija u srcu grada, na šetnici s koje se idealno vidi najljepša splitska panorama te 'puca' pogled na luku i cijeli splitski arhipelag, razlozi su zbog kojih je obnova Ambasadora - u prvoj inkarnaciji klasičnog djela moderne iz 1937. godine arhitekta Josipa Kodla - bila od početka pod ogromnim povećalom javnosti. 'Stari' je Ambasador bio dijelom kolektivne memorije grada i svaka je promjena neminovno izazivala interes', objavili su iz Birkenstockove tvrtke nakon što je objekt napokon primio prve goste.

Nekadašnja zgrada na ovoj lokaciji potpuno je uklonjena, a na njenom mjestu niknuo je objekt kojeg su projektirali Nora Roje, Neno Kezić i Emil Šverko. Interijer je dizajnirao Pero Vuković iz studija ARHIV, a posebna pažnja dana je prirodnim materijalima. Svaka od 101 sobe ili apartmana ima spektakularan pogled na grad ili na luku.

  • +2
Hotel Ambasador Split Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ambasador Split

Svi prostori u hotelu, od lobbyja do soba, dekorirani su tipično splitskim povijesnim ili novijim prizorima koje je objektivom zabilježio ili prikupio splitski foto kroničar Feđa Klarić. Recepcijski pult, ručni rad slavonskih majstora stolara, izrađen je od crnog hrasta izronjenog s dna rijeke Save, starog 1850 godina. Tu je i posveta arhitektonskoj povijesti Hrvatske u vidu stolica koje je oblikovao Bernardo Bernardi, uz niz drugih detalja koje će primijetiti izvježbano oko.

Zajednički prostori orijentirani su konceptualno 'na vani' prema onome što je najveće bogatstvo Ambasadora - moru i gradu, od kojih goste dijeli tek uski pojas šetnice, te na taj način komuniciraju i sa šetačima, postajući integralni dio gradskog života.

U sklopu hotela nalazi se Restoran Méditeranée s ukupno 210 mjesta koji će pod vodstvom chefa Ivice Katića nuditi najbolje od mediteranske kuhinje - od Libanona do Gibraltara, uz korištenje domaćih organskih namirnica lokalnih OPG-ova i malih proizvođača kao garancije kvalitete proizvoda. Odmah pored je Bar Split u kojem dominira impozantni šank , a atraktivnoj ponudi doprinosi i terasa s najljepšim pogledom za koju se očekuje da postane omiljeno okupljanje i brojnih Splićana i Splićanki.

Hotel ima otvoreni bazen s pogledom na grad i luku, ali i 'rooftop bar' zamišljen kao ekskluzivni prostor privatnih događanja, za manji broj osoba.

'Kako je izgradnja hotela trajala dulje od predviđenog, u najvećoj mjeri usporena poremećajima na globalnom tržištu uzrokovanima Covid krizom, tako je i projekt, vrijedan više od 35 milijuna eura, bio iznimno zahtjevan za finalizaciju – kažu u menadžmentu hotela, zahvaljujući svim sudionicima ovoga procesa koji su doveli hotel Ambasador do otvaranja u ovoj turističkoj sezoni. No, tržišna pozicija ovoga, doista iznimnog hotela, ne sugerira pretjeranu ovisnost o sezonskim kretanjima. Ambasador je osmišljen i izgrađen kako bi tijekom cijele godine ponudio samo najbolje od onoga što nudi Split, Dalmacija i Hrvatska', objavili su iz menadžmenta novog luksuznog hotela, za koji se očekuje da će biti otvoren tijekom cijele godine.