vlada zaboravila

HNB ostaje bez guvernera, hitno pokrenuta procedura za izbor

06.07.2018 u 08:53

Bionic
Reading

Govoreći ovih dana o koristima ulaska u Europsku uniju, premijer Andrej Plenković posebno je izdvojio veću sigurnost pravnog sustava i bolje procedure. Međutim, u slučaju izbora guvernera HNB-a to se teško može reći. Mandat Borisu Vujčiću istječe u nedjelju 8. srpnja, što znači da će je, ako Sabor u petak ne izglasa prvog čovjeka središnje banke, od ponedjeljka voditi zamjenik guvernera Relja Martić.

Kako stoji u Zakonu o HNB-u, u slučaju odsutnosti, odnosno isteka mandata guvernera sve dužnosti i ovlasti preuzima njegov zamjenik do imenovanja novog guvernera, piše Jutarnji list. Ako do toga dođe, ni Relja Martić neće moći dugo biti na zamjenskoj funkciji jer i njegov mandat istječe uskoro, 17. srpnja. Predstavnici vodećih stranaka stoga će morati doista požuriti kako se ne bi našli u situaciji da monetarnu vlast ne vodi nitko.

U posljednji trenutak za petak je zakazana sjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun na kojem će se, prema neslužbenim informacijama, naći prijedlog (re)izbora guvernera. No, članovi tog odbora u četvrtak nam nisu znali reći tko će biti predložen za guvernera.

Premda se o isteku mandata sadašnjem guverneru i mogućim kandidatima za njegova nasljednika u javnosti govori već gotovo godinu dana, prema neslužbenim informacijama, premijer je tek prije desetak dana otvorio to pitanje. U pokušaju da se nađe zamjena za Vujčića, neslužbene informacije govore da su se, među ostalim, razmatrala dva kandidata.

To su Marija Hrebac, direktorica Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, te Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike. Kako se čini, na kraju se ipak zaključilo da je najprihvatljivije ili najmanje rizično rješenje zadržati Vujčića. Odnosno, oni koji su predlagali druga imena, nisu uspjeli uvjeriti premijera da bi bili bolje rješenje od Vujčića.

  • +17
Boris Vujčić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić