NE MOGU DO NOVCA

Hanfa suspendirala Abacus brokere zbog Credo banke

25.11.2011 u 14:41

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) naložila je Zagrebačkoj burzi da po hitnom postupku Abacus brokere privremeno suspendira iz članstva. Kako piše Business.hr, razlog nadzora je izloženost Abacus brokera splitskoj Credo banci

Iz odluke Zagrebačke burze ne može se mnogo iščitati osim da je Hanfa u Abacusu krenula u izvanredni nadzor, no kako piše Business.hr razlog nadzora je izloženost Abacus brokera splitskoj Credo banci. 'Prema zakonu o tržištu kapitala, specijalni račun 13 za posebne namjene smatra se zaštićenom imovinom te su sredstva klijenata (fizičkih osoba) izuzeta od prisilne naplate i tako osigurana od likvidacije, koja je nastupila u slučaju Credo banke', objasnio je Petar Brkić, suvlasnik brokerske kuće Abacus.

'Trenutačna je situacija takva da Credo, donedavno s normalnom licencijom HNB-a, više ne može isplatiti taj novac jer ga likvidatori ne žele prebaciti na račun 13 u nekoj od drugih banaka gdje Abacus ima otvoren račun', tvrdi Brkić.

Sredstva na računima Abacusa svakodnevno kontrolira Hanfa. Brkić se pita zašto likvidatori, Državna agencija za sanaciju banaka (DAB) i Hrvatska narodna banka, ne žele prebaciti novac, pa brokerska kuća ne može isplatiti sav novac klijentima.

U suradnji i uz veliku pomoć Hanfe, kaže Brkić, pokušavaju doći do sredstava s računa za koji su smatrali da je zakonski zaštićen. Brkić kaže da se, ako sredstva nisu osigurana, postavlja pitanje funkcioniranja cjelokupnog tržišta kapitala i svih zakona donesenih kako bi se zaštitili ulagači, kako Zakona o bankama tako i Zakona o tržištu kapitala.

Kako neslužbeno doznaje ovaj list pregovara se s DAB-om o mogućnosti da oni isplate klijente.