U OBILASKU SPLITSKE LUKE

Hajdaš-Dončić najavio dokapitalizaciju Jadroplova

14.05.2013 u 16:35

Bionic
Reading

Radovi na obnovi i dogradnji dvaju vezova u splitskoj Gradskoj luci, vrijedni 34,5 milijuna kuna, trebali bi biti završeni do kraja lipnja, rečeno je prigodom današnjeg obilaska tog gradilišta ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića

Riječ je o vezovima 26 i 27 čija će novoizgrađena operativna površina iznositi 2.700 četvornih metara, a osigurat će se dva dužobalna veza duljine 140 metara te dvije ukrcajno-iskrcajne rampe širine 30 matara. Radovi se odvijaju u okviru projekta rekonstrukcije i dogradnje vezova za prihvat brodova u domaćem prometu te mogućem alternativnom prihvatu brodova u međunarodnom prometu, čime će se poboljšati protok putnika i vozila te povećati sigurnost prometa u splitskoj Gradskoj luci.

Ministar Hajdaš Dončić je istaknuo kako se osim dogradnje ova dva veza u rujnu ove godine očekuje i početak gradnje vanjskih vezova u splitskoj Gradskoj luci za što je već potpisan ugovor te se očekuje ishođenje građevinske dozvole.

To je jedna od kapitalnih investicija u Splitu, ukupnog iznosa 200 miljuna kuna, a riječ je o jednom od najboljih projekata primarne infrastrukture u Hrvatskoj, rekao je ministar dodajući kako se lučka infrastruktura mora prilagođavati brodovima koji postaju sve širi.

Ovim projektom Split stvara preduvjete da postane jedna od vodećih nautičkih luka na Mediteranu, osobito za kruzere, istaknuo je ministar Hajdaš Dončić.

Napomenuo je kako se kod izgradnje infrastrukture u splitskoj Gradskoj luci radi o investiciji države i Lučke uprave. Po njegovim riječima, splitska je Lučka uprava jedna od rijetkih koja može sama vlastitim prihodima vraćati kredit za koji postoji državno jamstvo

Na upit kako komentira stanje u splitkom Jadroplovu, Hajdaš Dončić je kazao kako je zadovoljan stanjem u toj tvtrki dodajući kako je u pripremi novi zakon koji će omogućiti dokapitalizaciju u kojoj će sudjelovati hrvatski mirovinski fondovi

"Drugi mirovinski stup spreman je uložiti u dokapitalizaciju Jadroplova i taj će novac onda biti usmjeren za gradnju brodova za potrebe te tvrtke. To je jedna dobra hrvatska priča", kazao je ministar Hajdaš Dončić.