skup u velom lošinju

Građevinari traže ubrazavanje procedure dolaska stranih radnika

28.04.2023 u 16:26

Bionic
Reading

U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca u Velom Lošinju održano je Savjetovanje građevinara Hrvatske, koje je okupilo predstavnike svih najznačajnijih aktera u građevinskom sektoru

U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca u Velom Lošinju održano je Savjetovanje građevinara Hrvatske, koje je okupilo predstavnike svih najznačajnijih aktera u građevinskom sektoru. Sudionike savjetovanja pozdravili su državna tajnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš, savjetnik ministra Tonči Glavinić, Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te niz predstavnika državne komisije, nadležnih komora i obrazovnih institucija.

'Sektor građevine ima ključnu ulogu u razvoju našeg gospodarstva i motor je razvoja, no istovremeno se suočava s nizom izazovima. HUP je zato dao konkretne prijedloge za otklanjanje tih izazova, kao što su održivi razvoj građevinarstva, ubrzanje procesa obnove od potreba, uspostava lojalne konkurencije, te poboljšanje javne nabave i zapošljavanja građevinskih radnika. Želimo omogućiti poduzetnicima u građevinarstvu da investiraju i rastu jer i oni sami žele jako hrvatsko gospodarstvo te zadovoljne i dobro plaćene radnike koji vide budućnost u Hrvatskoj', poručila je glavna direktorica HUP-a, Irena Weber.

Predsjednik Udruge poslodavaca graditeljstva, Mirko Habijanec istaknuo je kako se sektor nalazi pred važnim trenutkom za daljnji razvoj.

'Cijeli je sektor maksimalno angažiran kako bi se proces obnove ubrzao i u tome ostajemo predani i dalje. Imamo niz problema s kojima se suočavamo i na kojima svi zajedno moramo raditi. Prije svega se to odnosi na nedostatak radne snage. Nužno je značajno ubrzati procedure kako bi se problem dolaska stranih radnika pojednostavio. Veliki je problem i tema kojom ćemo se baviti priznavanje stvarnog troška radova. Također jedna od tema je suzbijanje sive ekonomije, kroz niz mjera, a među njima i kontrolu primjene i isplate plaća prema odredbama kolektivnog ugovora', kazao je Habijanec.

Državna tajnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš zahvalila je Hrvatskoj udruzi poslodavaca na organizaciji ovogodišnjeg Savjetovanja građevinara Hrvatske koje je prilika za kvalitetnu i konstruktivnu razmjenu iskustava iz prakse te osnaživanje suradnje svih sudionika u sektoru građevinarstva.

'Ministarstvo ima vrlo uspješnu i dugogodišnju suradnju s građevinskom strukom preko stručnih povjerenstava, radnih skupina i inicijativa te je to tradicija koja će se nastaviti i u budućnosti. Mišljenje struke u našem radu i djelovanju nam je od iznimne važnosti. Udruga poslodavaca graditeljstva pruža jedinstveno okruženje u okviru kojeg se danas rade značajni pomaci, kako za struku, tako i za građane Hrvatske', rekla je državna tajnica.

Istaknula je da joj je zadovoljstvo predstaviti aktivnosti, projekte i aktualnosti iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Državna tajnica Magaš posebno je istaknula važnost sektora građevinarstva u angažmanu u obnovi nakon potresa, s naglaskom na predanost izvođača radova na projektima koji se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije.

'U procesu obnove oslanjamo se na znanje, kvalitetu i rad, prvenstveno hrvatskog građevinskog sektora', zaključila je Magaš.

Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike održao je izlaganje o aktivnostima u području unaprjeđenja radnog zakonodavstva. Poslodavcima je predstavio izmjene koje su se dogodile u sustavu radno pravnih odnosa, a koje su dio strateških planova ove Vlade i ciljaju na zaštitu radnika od loših poslodavaca te zaštitu dobrih poslodavaca od nelojalne konkurencije.

'Izmjene Zakona o minimalnoj plaći, a zatim Zakona o radu te donošenje Zakona o suzbijanju neprijavljenoga rada velikim dijelom imaju utjecaja i na području graditeljstva, a planirane aktivnosti koje se tiču poboljšanja u sustavu javne nabave trebaju dodatno osnažiti sektor graditeljstva u Republici Hrvatskoj', poručio je Opalić.