aktivni u sloveniji

Golemi američki fond zagrizao za Agrokor, a već je počeo šopingirati po regiji

07.02.2019 u 15:17

Bionic
Reading

Američki fond HPS Investment Partners zainteresiran je za refinanciranje Agrokorova roll-up kredita od 1,06 milijardi dolara i navodno već pregovara s izvanrednom upravom na čelu s Fabrisom Peruškom. Kada bi taj fond refinancirao spomenuti kredit, iz sadašnje vlasničke strukture ispale bi ruske banke Sberbank i VTB, fond Knighthead, domaće banke, ali i ostali suvlasnici

Te su informacije potvrđene Jutarnjem listu iz nekoliko izvora, dok ih u samom Agrokoru ne potvrđuju niti ne demantiraju. HPS Investment Partners navodno želi sudjelovati i u vlasničkom restrukturiranju Agrokora, odnosno istražuje mogućnosti preuzimanja najveće hrvatske kompanije.

U Agrokoru za tportal kažu da rade na završetku svih 'potrebnih radnji za implementaciju nagodbe, a uskoro će biti objavljen datum početka implementacije nagodbe s kojim nova grupa počinje s radom i nakon toga će biti refinanciran SPFA (roll-up kredit)'. Drugih komentara na ovu temu Agrokor nema.

Od dobro upućenog izbora može se pak doznati da je u tijeku proces potpisivanja novih ugovora za sve zaposlenike koncerna te se očekuje da bi taj posao mogao biti gotov početkom ožujka, pa bi tada i nagodba operativno mogla biti provedena.

Da se u Agrokoru nešto kuha, potvrđuju i nedavne izjave šefova Sberbanka. Njihov prvi potpredsjednik Aleksandar Vedjakin na gospodarskom forumu u Davosu rekao je da planiraju prodati svoj udio od 39 posto Agrokora već u prvoj polovici ove godine. Savjetnik Sberbanka za Agrokor Maksim Poletajev brzo je uzvratio kako se prodaja planira, ali još treba vidjeti kada.

No tko su sada Amerikanci zagrijani za Agrokor? HPS Investment Partners je golemi investicijski fond čiji je kreditni portfelj težak 47 milijardi dolara. Njima roll-up kredit nije nikakav bauk, a takve složene kreditne operacije su im zapravo temeljni biznis.

  • +4
Maksim Poletaev, potpredsjednik Sberbanka Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Sebe opisuju kao fond koji klijentima nudi kreativna kapitalna rješenja i atraktivne povrate na uloženo. Nude sindicirane kredite, obveznice s prvenstvom naplate i ostale proizvode koji se manje-više mogu opisati kao roll-up krediti. Financiraju privatni i javni sektor, s time da u privatnom portfelju imaju kredite od 30 milijardi dolara, dok su javnom sektoru izloženi s oko 17 milijardi dolara.

HPS Investment osnovan je 2007. u New Yorku u svitanje globalne financijske krize te ga se može okarakterizirati kao 'lešinarski fond' jer je u startu orijentiran na dugoročne projekte i manje likvidne investicijske prilike. U biti je riječ o fondu koji se bavi spašavanjem posrnulih projekata, njihovim restrukturiranjem te konačno zaradom na njihovoj prodaji ili prodaji dijela imovine.

Fond HPS osnovan je unutar J.P. Morgan Asset Managementa kao odjel unutar Highbridge Capital Managementa. Kompaniju od J.P. Morgana u travnju 2016. otkupljuje pet partnera - Michael Patterson, Purnima Puri, Faith Rosenfeld, Scot French i Scott Kapnick, koji je glavni izvršni direktor. U timu imaju 126 ulagača, a ukupno zapošljavaju više od 300 ljudi u 11 ureda diljem svijeta.

  • +9
Fabris Peruško i Irena Weber Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Naša im regija nije strana. U ljeto 2017. kupili su dio slovenskog lanca tehničkom robom Merkur, nakon čega su počele spekulacije da ih zanima i Pevec. Dio u Merkuru platili su 28,5 milijuna eura, a tim su novcem podmireni dugovi.

Slovenski mediji tada su pisali da HPS želi kupiti i nekretnine Merkura u Sloveniji i susjednim zemljama te da su Amerikanci predali neobavezujuću ponudu za Pevec, koja je odbijena, a navodno im je zabranjen i uvid u poslovne knjige.