HGK konferencija

Sisak dobiva veliku tvornicu baterija, geotermalni izvori ključni za zelenu tranziciju

24.10.2023 u 15:16

Bionic
Reading

Obnovljivi izvori energije pružaju jedinstvenu mogućnost investicija, otvaranja radnih mjesta i razvoja regija diljem Hrvatske.

Hrvatska je dosta uspješna po pitanju udjela zelene energije u ukupnoj potrošnji – prošle je godine udio iznosio čak više od 32 posto. Po potrošnji električne energije, ove bismo godine mogli doseći 70 posto, što bi nas svrstalo među vodećih top pet u EU. No, većinom hidroelektrane stoje iza naših dobrih brojki, dok je ostatak potencijala daleko od ostvarenog.

Upravo su različiti regionalni potencijali sunca, vjetra, vodika i geotermalne energije bili tema konferencije Obnovljiva energija za održivi razvoj, koja se danas održava u Sisku u organizaciji HGK Županijske komore Sisak i Sektora za industriju i održivi razvoj HGK, u suradnji sa Županijskom komorom Otočac, Županijskom komorom Karlovac i Komorom Zagreb.

'HGK i njezino Udruženje obnovljivih izvora energije predano rade na maksimalnom iskorištavanju tog potencijala. Početkom ove godine prezentirali smo naš position paper – pregled najvećih prepreka za razvoj projekata uz prijedlog rješenja,' poručila je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac. 'Malo koja djelatnost je toliko ovisna o blagovremenom i kvalitetnom planiranju kao energetika,' rekao je predsjednik Udruženja OIE HGK Ivo Čović.

Sunce i geotermalna energija na županijskoj razini

Solari zauzimaju mali dio u proizvodnom miksu, no od prošle godine bilježimo dvostruko veći broj u kućanstvima. Na razini Sisačko-moslavačke županije u pripremi su projekti i investicije. U tijeku je razvoj četiri solarne elektrane na području Novske i Lipika. Značajna je i najavljena investicija za tvornicu za proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila i baterijske spremnike energije u Sisku.

Uz vrijednost investicije iznad 300 milijuna eura, izgradnja prve faze trebala bi započeti krajem 2024., uz dovršetak do 2027. U prvoj fazi planirana je snaga od oko 130 MWp, a kasnije uz dodatnih 260 MWp. Tomo Galić, voditelj projekta Sunceco iz Siska, govorio je o izgradnji sunčanih elektrana na krovovima poslovnih građevina i na zemlji za vlastite potrebe i prodaju električne energije na tržištu. 'Elektrane i baterijski spremnici mogu pomoći dugoročno stabilizirati cijene električne energije,' rekao je Galić.

Geotermalni projekti postaju ključna komponenta zelene tranzicije u posljednjih nekoliko godina. Svi oni gradovi koji imaju dokazan geotermalni potencijal, imaju priliku postati pametni termalni gradovi. Primjer je i projekt TopThermalCity i REWARDheat u Topuskom, koji je predstavio ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler.

'Projekt uključuje proširenje i sanaciju toplovodne mreže, korištenje geotermalne vode u energetske svrhe, povećanje broja korisnika te veću iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije,' pojasnio je Mosler