nos za biznis

[FOTO/VIDEO] Kako je Michael Jordan, najveći košarkaš svih vremena, postao i najuspješniji poslovni čovjek među sportašima

28.08.2021 u 17:46

Bionic
Reading

Za mnoge, pa i za pisca ovih redaka, Michael Jordan najbolji je košarkaš svih vremena. Može se slobodno reći i da je najuspješniji poslovni čovjek među sportašima

Potvrđuju to i brojke.

Tijekom igračke karijere Jordan je zaradio manje od 100 milijuna dolara, no 'krenulo' ga je nakon što je završio s aktivnim igranjem u proljeće 2003. godine.

Danas se njegovo bogatstvo procjenjuje na 1,6 milijardi dolara i nalazi se među 1500 najbogatijih stanovnika Zemlje. Investira u razne sektore, od terena za golf preko restorana, nekretnina i košarkaških klubova do proizvodnje alkoholnih pića.

Poznato je to da je MJ pasionirani igrač golfa, pa je logično njemu jedna od dražih investicija ona u spektakularne terene za golf Slaughterhouse 23, na kojima se Jordanu i gostima nudi niz luksuznih usluga, između ostalog dostava piva i ostalih osvježavajućih pića dronom. Uz golf su vezane i brojne priče o njegovu najvećem poroku, a to je kockanje. Njegov prijatelj Charles Barkley otkrio je da se na partiji golfa s Jordanom za razne oklade mogu potrošiti i stotine tisuća dolara.

U ožujku je Jordan bio dio ulaganja vrijednog 305 milijuna dolara u Dapper Labs, pokretača virtualne platforme za trgovanje karticama NBA Top Shot. Drugi ulagači bili su Will Smith, Kevin Durant i 2 Chainz.

DraftKings je u rujnu prošle godine objavio da je Jordan preuzeo dionički udio u sportskoj kladionici, u kojoj ima i ulogu savjetnika. Dionice tvrtke porasle su za 12 posto odmah nakon te objave.

Jordan je prvi sportaš milijarder na svijetu. Od 2015. navodno je zarađivao 100 milijuna dolara godišnje samo od Nikeovih tantijema.

  • +8
Michael Jordan na Hvaru Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

A prihodi su mu sada mnogo veći od ukupne igračke plaće tijekom karijere. Zaradio je ukupno 90 milijuna dolara od plaća u NBA ligi. Od toga je oko 63 milijuna dolara došlo u posljednje dvije sezone s Chicago Bullsima.

Charlotte Hornetse kupio je 2010. godine za 175 milijuna dolara. Tim sada vrijedi više od 1,5 milijardi dolara, a on posjeduje 97 posto udjela u klubu.

Prema Forbesu, godišnja Jordanova zarada lani je iznosila otprilike 145 milijuna dolara. Za usporedbu, procjenjuje se da LeBron James godišnje zarađuje manje od 90 milijuna dolara.

  • +16
Michael Jordan na jahti O'Pari Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric / CROPIX

Posebna priča njegovo je partnerstvo s kompanijom Nike. Osnivač Nikea Phil Knight ocijenio je potpisivanje Jordana najboljom odlukom koju je ikada donio, uhvativši NBA rookieja za 250.000 dolara godišnje 1984. godine. Samo Nikeov Jordan Brand sada godišnje donosi otprilike 3,6 milijardi dolara prihoda.

Popularnost Air Jordana ponovno je porasla posljednjih godina zahvaljujući partnerstvima s poznatim osobama za povezivanje s mlađom publikom i novim verzijama retro stilova za ponovno povezivanje sa starijim obožavateljima. Nikeov Jordan Brand čak se udružio s popularnom videoigrom Fortnite.

Jordan je navodno želio potpisati ugovor s Adidasom 1984. godine, ali nije prošao jer su u toj kompaniji preferirali NBA igrače visoke sedam stopa (2 metra i 13 centimetara).

Ima nekoliko bogatih ugovora s tvrtkama poput Gatoradea i Hanesa. Zaštitno je lice tih tvrtki gotovo 30 godina.

Jordan je rekao da je uvijek bio izbirljiv u pogledu svojih preporuka jer je želio biti iskren i također izgraditi vlastiti brend. Jednom je odbio bogati ugovor s brendom Beanee Weenee jer mu se njegovo ime nije svidjelo.

Tim povodom rekao je za Playboy: 'Kako mogu stati pred kameru i reći da ću pojesti Beanee Weenees?' Hrabar potez. Jer posao je vrijedio blizu milijun dolara godišnje, a u to vrijeme zaradio je manje od pet milijuna dolara u karijeri.

Vlasnik je nekoliko restorana, uključujući 1000 North u Jupiteru na Floridi, Steakhousea, koji nosi njegovo ime i s lokacijama u Connecticutu, Washingtonu i Chicagu, te restorana Michael Jordan's u Chicagu, vrhunskog restorana koji redovito posjećuju slavni.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Jordan je prije dvije godine ušao i u posao s tekilom, što se često spominjalo prilikom njegova ovotjednog posjeta Hrvatskoj. U 2019. godini s još četvero partnera iz košarkaškog miljea stvorio je premium brend tekile Cincoro. Osim njega, u toj priči su suvlasnik Boston Celticsa Wyc Grousbeck i njegova tadašnja zaručnica Emilia Fazzalari, suvlasnica Lakersa Jeanie Buss te suvlasnik Milwaukee Bucksa Wes Edens.

Zanimljivo, Jordan posjeduje i zastupništvo Nissana u Durhamu u Sjevernoj Karolini.

Taj stalan dotok prihoda omogućuje mu da živi prilično nevjerojatnim načinom života. Primjerice, potrošio je 12,8 milijuna dolara na izgradnju svoje kuće iz snova na Floridi 2012. godine. Osim nekoliko pretjerano skupih nekretnina, vlasnik je megajahte, a njegov su poseban porok luksuzni automobili. Prvi automobili koje je Jordan kupio nakon što je od Chicago Bullsa za potpisivanje dobio prijavljeni bonus od 10 milijuna dolara činili su pravu kolekciju Mercedesa i Pontiaca. Odjednom je nabavio sedam automobila za sebe i članove obitelji. Braći i sestrama kupio je po Pontiac Firebird Trans Ams.

  • +15
Raskošan dom legendarnog Michaela Jordana Izvor: Profimedia / Autor: n.n.

Otkako je stekao slavu, viđalo ga se u raznim automobilima, od Ferrarija do Land Rovera.

Velik 'trošak' bio mu je i razvod od prve supruge Juanite te ga je koštao ni manje ni više nego 168 milijuna dolara.

U svoje je poslove uključio i djecu. Jeffrey, najstariji, radi u Nikeu u Oregonu, a Jasmine, najmlađa, radila je za očev NBA tim te kao predstavnica brenda Air Jordan u Charlotteu.

Nije zaboravio ni zajednicu iz koje dolazi. Prošle jeseni Jordan je donirao dva milijuna dolara zarade od svojih dokumentaraca 'Posljednji ples' za punjenje američkih banaka hrane u Chicagu i Karolini. U lipnju prošle godine objavio je pak da će donirati 100 milijuna dolara kako bi pomogao borbi protiv rasne nejednakosti. Novac će, objasnio je, donirati u periodu od narednih deset godina organizacijama posvećenima osiguravanju rasne jednakosti, socijalne pravde i boljeg pristupa obrazovanju.

  • +11
Michael Jordan Izvor: Profimedia / Autor: N.N.