#DOBREPRIČE

[FOTO] Vedran Podlipec otkrio nam je kako će unijeti revoluciju u jednu od najstarijih igara: 'Šah je najinteligentnija igra ikad, a mi smo joj sada dodali dozu momčadskog duha'

10.10.2021 u 10:33

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa potaknula je mnoge da se vrate starim hobijima ili pak pronađu neke nove, što je za jednu od najstarijih i najzanimljivijih igara na svijetu značilo ogroman skok u popularnosti, a zatim je šahu pogodovao i 'Netflix efekt' zbog serije 'Damin gambit', nakon koje se prodaja šahovskih ploča povećala više od 1000 posto, a online šah također je doživio svoju renesansu. Euforija je zahvatila i Hrvatsku i popularna igra vratila se u centar zanimanja, a domaći entuzijasti osmislili su inovativan način igranja osmislivši Chess Doubles. Vedran Podlipec, jedan od inicijatora ovog startup projekta (koji još uvijek čeka investitora za 'šahovski Davis cup'), ispričao nam je sve o tome

U vremenima u kojima su gotovo svi konstantno pod stresom i imaju malo vremena za same sebe svatko pronalazi svoj ispušni ventil, nešto što ga opušta i veseli. Nekome je potrebna topla kupka, drugima pak samo mir, tišina i čaša dobrog vina, a postoje i mnogi koji se odmaraju uz igranje igara. Često poznata kao igra za intelektualno darovite, šah slovi kao najbolji sport za vježbanje najvažnijeg organa u našem tijelu: mozga.

Zaljubljenici u šah osmislili su startup Chess Doubles pružajući mogućnost da se uz dvije softverski povezane digitalne LED šahovske ploče igra jedna partija između dva para u realnom vremenu.

'Svi koji ih igraju znaju da su trešeta, briškula, bela… puno zanimljivije u parovima nego kada se igraju jedan na jedan, pa sam skužio da bi i šah bio zanimljiviji u parovima, čime bi prvi put postao timska igra, ali je trebalo osmisliti kako da se igra jedna natjecateljska partija u parovima, s time da igrači ne smiju sjediti jedan pored drugog za istom šahovskom pločom, jer bi postojala mogućnost vizualne ili zvučne komunikacije među njima. Rješenje smo moj partner Goran Kopčak i ja osmislili u vidu dviju internetski povezanih digitalnih šahovskih ploča s LED poljima koja svijetle kako se povuče koji potez na drugoj ploči i sa softverom koji usklađuje to da se igra jedna partija na obje ploče u realnom vremenu s usklađenim šahovskim satovima', kaže nam Podlipec.

Preko njihove stranice chessdoubles.com može se putem mobitela, tableta ili računala besplatno igrati online šah u parovima.

'Ali nam je prioritet fizička igra na šahovskim pločama, jer bi one u konačnici bile naš proizvod te bismo mogli organizirati turnire šaha u parovima po sustavu teniskog Davis cupa', objašnjava naš sugovornik.

Zanimalo nas je koliko im je trebalo od ideje do same realizacije.

'Ideju smo djelomično realizirali sami u godinu dana jer nemamo investitora koji bi financirao serijsku proizvodnju šahovskih ploča s internetskom komunikacijom i LED poljima, pa smo kupili već gotove šahovske ploče koje imaju samo internetsku komunikaciju i izradili softver, ali smo zato morali imati prikopčane laptope na čijim su ekranima bila vidljiva šahovska polja. Naša varijanta s LED poljima na samoj ploči je praktičnija jer ne moraš gledati u ekran laptopa kako bi vidio što ti je partner odigrao na drugoj ploči, već na tvojoj ploči jednostavno zasvijetle polja s kojeg i na kojem moraš odigrati', opisao je.

Kako funkcionira sama igra, objašnjeno je i u videu na njihovoj stranici.

'Pojednostavljeno, na svakoj ploči su po dva igrača i kada se naizmjenično povuku potezi na prvoj ploči i naizmjenično pritisnu satovi, onda zasvijetle polja na drugoj ploči, na kojoj igrači na drugoj ploči moraju prvo naizmjenično odigrati te poteze svojih partnera s prve ploče (pasivni potezi), pa tek onda naizmjenično igraju ono što žele (aktivni potezi), čime se pritiskom sata ti njihovi potezi vide na prvoj ploči, na kojoj partneri moraju naizmjenično povući te njihove poteze s druge ploče (pasivni potezi), a onda naizmjenično igraju ono što žele (aktivni potezi) i tako do okončanja partije. Softver usklađuje sve poteze, kao i šahovsko vrijeme, tako da se igra jedna partija na dvije ploče u realnom vremenu, čime šah prvi put postaje timski sport u pravom smislu riječi. Treba napomenuti da LED šahovske ploče mogu biti u istoj prostoriji ili na dvije strane svijeta jer komuniciraju putem interneta, a na njima se može igrati i regularni pojedinačni šah', napominje.

Ispričao nam je što za njega znači ova igra.

'Šah je najinteligentnija igra ikad, a mi smo joj sada dodali dozu momčadskog duha i atraktivnosti jer se morate 'telepatski' uskladiti s partnerom, a sve u pokušaju da zajednički pobijedite protivnički par, što je jako zanimljivo i inovativno', smatra Podlipec.

Njega je otac naučio igrati šah još kao dječaka.

'Ljubav je uvijek tinjala, s time da sam ja na amaterskoj šahovskoj razini. Da biste uživali u šahu, nije bitno na kakvom ste nivou, već da vam je partner podjednako dobar ili loš kao vi', ističe.

Pitamo ga igra li sreća ulogu u šahu.

'U šahu je paradoksalno sretniji onaj koji nauči dobro podnijeti poraz nego onaj koji uživa u pobjedi jer kad-tad mora izgubiti, a onda je nesretan. Život se, kao i šah, realno sastoji od puno poraza i ako se naučite dobro nositi s njima, onda ste sretan čovjek. Kažu i da se uspjeh mjeri onime koliko ste puta spremni voditi neugodne razgovore, pa zato i ne odustajem u pokušaju da pronađem nekog tko je spreman napraviti s nama malu revoluciju u svijetu šaha. Iako mi je u početku bilo neugodno, navikao sam se na poraze i sada to glatko ide kad me gledaju kao nekog čudaka koji govori o nekim šahovskim revolucijama', kazao je i objasnio svoje viđenje toga može li strahovit napredak zbog uvođenja računala u šah uništiti zanimljivost najumnije ljudske igre.

'Šahovska računala pomažu šahistima koji za to imaju kapaciteta da unaprijede svoju igru, tako da je to neizbježan alat za trening vrhunskih šahista jer ipak u konačnici sukobljavaju samo svoje umove, živce i koncentraciju, čime igra ostaje u domeni ljudskog faktora. Pored toga, poznato je to da vrhunski šahisti moraju između ostalog biti u fizičkoj kondiciji (jer se mršavi za vrijeme partije), pa je i to jedan od ljudskih faktora na koja računala nemaju utjecaja', kaže naš sugovornik.

Onima koji još ne znaju igrati šah savjetovao bi da nauče bar osnove kako bi mogli učiti svoju djecu jer su poznate njegove koristi za razvoj dječjeg mozga i osobnosti, a i djeca zbog toga neće biti toliko pred ekranima.

Pitali smo ga i za savjet za one ljude koji kao djeca nisu igrali šah ili su povremeno igrali, a danas ih zanima natjecateljski dio šaha, no misle da je kasno za to.

'Loš igrač teško može pobijediti dobrog igrača, ali dva individualno loša, no uigrana u paru, mogla bi pobijediti dva dobra jer su dobri igrači veći egocentrici i mogu se lakše sukobiti u svojim taktikama, što je kontraproduktivno u timu. Primjer su braća Brayan u tenisu - pojedinačno su bili jako loši igrači, a u paru su bili genijalci. Stoga ako mislite da pojedinačno niste bili dovoljno dobri, možda možete s nekim u paru biti puno jači i pobjeđivati u parovima pojedinačno jače igrače od sebe, tako da nikad nije kasno, pogotovo za šah u parovima, jer je praktički još u pelenama', poručio je.

Izvor: Društvene mreže

Dotakli smo se i serije 'Damin gambit' i toga koliko je ona pridonijela popularnosti šaha te koliko je uopće realna priča o takvom talentu.

'Serija 'Damin gambit' sigurno je ohrabrila mnoge žene da igraju šah, što je i naš moto, a talent žena je nesporan, samo su genetski ograničene jer im priroda, sva sreća, generalno nije dala onaj ubilački mentalitet kao muškarcima za pojedinačnu igru. Moje je mišljenje da će dvije vrhunske igračice u paru pobijediti dva najbolja muška šahista jer je kod muških izraženiji ego te im je kočnica u timskoj igri. Žene su jače kad su u timu, na istoj strani i kad se bore protiv nekog 'jačeg', a obzirom na to da imaju manje izražen ego te veći poriv za pomaganjem zbog majčinskog nagona. Kod šaha u parovima ključno je to da te tvoj timski kolega/kolegica nekritički izvuče iz lošeg odigranog poteza, što je veća odlika žena', naglašava.

Evo tko je po njemu najbolji šahist svih vremena.

'Za mene je najbolji trenutni i višestruki svjetski prvak, Norvežanin Magnus Carlsen jer nitko u povijesti nije dominirao nad protivnicima kao što on radi, a činjenice su nesporne: čudo je od djeteta jer je s 13 godina postao velemajstor i to s izraženom napadačkom igrom, jer je najmlađi u povijesti koji je postao svjetski broj 1, ima najviši ostvareni rejting u povijesti šaha, prva je i jedina osoba koja je postala svjetski prvak u sve tri kategorije, u regularnom šahu i u brzopoteznom blitz i rapid šahu, što je fascinantno! To je, skijaškim rječnikom, kao da godinama uvjerljivo dominirate u spustu, veleslalomu i slalomu!' tvrdi Podlipec.

Razgovarali smo s njim i o trenutnom stanju u Hrvatskoj kada je riječ o šahu i je li on kao sport dovoljno cijenjen.

'Šah je u Hrvatskoj, kao i u svijetu, izgubio popularnost pa su mu potrebne modernizacija i revitalizacija. Predlažemo da se natjecanja među državama i klubovima organiziraju po sustavu teniskog Davis cupa, a to znači da prvog dana igraju igrač broj 1 države/kluba protiv igrača broj 2 druge države/kluba i obrnuto, drugog dana parovi i trećeg dana da se sukobe igrači broj 2 i broj 1. To je samo početni prijedlog i sve nove ideje su dobrodošle kako bi se sustav šahovskog natjecanja učinio atraktivnijim, jer notorna je činjenica da šah gubi popularnost kod djece pored videoigara', izjavio je i na kraju otkrio 'šahovske planove' za budućnost.

'Ako nam zaživi ova ideja i uspijemo uz nekog investitora napraviti LED šahovske ploče s internetskom vezom, organizirat ćemo prvo u Hrvatskoj, a poslije i u svijetu, jake turnire s velikim nagradnim fondom, na koje će se moći javiti timovi od dva igrača, a igrat će se po sustavu Davis cupa. Svi turniri moći će se pratiti online s vrhunskim šahovskim komentatorima i oni će nama laicima objašnjavati stanje na "bojištu". Putem tih turnira i naše stranice marketinški bismo promovirali naše LED šahovske ploče, kao i franšizu za organizaciju turnira. Za investitora imamo spremnu aplikaciju i za hologramski šah u VR svijetu, i to za naočale HoloLens 2 i Quest 2, što je jako atraktivno s obzirom na to da se VR naočale dnevno prodaju u milijunskim primjercima jer im treba samo internetska veza te im nije potreban marketing, odnosno tržište je već osigurano, a mogućnosti odabira VR okruženja, opcija igre i avatara je neograničen', zaključio je naš sugovornik.

  • +5
Vedran Podlipec Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić