SLJEDEĆI KORAK

Fortenova prodala Projektgradnju, hoće li uskoro i Ledo na bubanj?

18.09.2020 u 09:29

Bionic
Reading

U poslovnim krugovima već nekoliko mjeseci šuška da je Fortenova aktivno počela propitivati interes potencijalnih investitora za neke od najprepoznatljivijih operativnih kompanija. S krajem sezone te su se spekulacije ponovno zahuktale, u prvom redu za Ledo, ali iz drugog plana u istom se kontekstu spominje i Jamnica

Komentirajući priče o Ledu upućeni će reći kako to još ipak nije “strukturiran” projekt odnosno operacija, ali uvjereni su da je to sljedeći korak, a među financijašima se već licitira i imenima potencijalnih interesenata. No, iz Fortenove zasad potvrđuju samo bavljenje prodajama non-core biznisa dio kojeg je i jučerašnja objava prodaje Projektgradnje plus, a vezano uz priče o Ledu odgovaraju tek uopćeno.

“Ledo drži vodeće tržišne pozicije, ima snažnu proizvodnju i tržišne kanale na svim tržištima na kojima posluje, pa stoga ne iznenađuje da već niz godina privlači interes potencijalnih investitora. No, u ovom trenutku ne postoji formalni izraz interesa za Ledo”, kažu u odgovoru na upit Poslovnog dnevnika.

Istodobno su iz kompanije objavili finaliziranje ugovora o prodaji kojim Projektgradnja prelazi u ruke Osijek Koteksa. Osječka je građevinska tvrtka izabrana kao najbolji ponuditelj u lani započetom procesu prodaje uz savjetničku podršku Deloittea.

Za nedavnog predstavljanja polugodišnjih rezultata vlasnicima uprava Fortenove najavila je i da u okviru prodaja tzv. non-core djelatnosti do kraja godine očekuje uprihoditi oko 250 milijuna kuna. Uz jučerašnju objavu ističe se kako Projektgradnja s oko 200 građevinskih profesionalaca potpisuje neke od najvećih građevinskih projekata u Hrvatskoj te kako je u četiri i pol godine izvela 70-ak projekata vrijednih 173 milijuna eura.

No, ta prodaja zbog velikog tereta dugova zacijelo neće osobito pridonijeti ciljanim prihodima od prodaja non-cora. Prema godišnjem izvješću, društvo je lani ostvarilo 172 milijuna prihoda, ali uz gubitak od 7,5 milijuna kuna, premašen je iznos kapitala. Tako se i u revizorskom izvješću navodi da “daljnje poslovanje, kao i otplata značajnih obveza direktno ovisi o pronalasku kupca odnosno novog vlasnika”.

Strateški partner napokon je tu, a Osijek Koteks će preuzimanjem portfelj koji se uglavnom sastoji od niskogradnje i proizvodnje građevinskog materijala upotpuniti visokogradnjom. Inače, osječka je tvrtka lani iskazala 318 milijuna kuna prihoda i 6,4 milijuna dobiti.

Početkom lanjskog listopada Fortenova je obznanila i početak procesa prodaje putničkih agencija Atlas i Kompas te zadarske Sojare. Od sporednih djelatnosti dosad su prodali još tvrtku Rivijera, te manjinske udjele u ID Riva Toursu i Gulliver travelu.