GDJE JE DNO?

Facebook postao sinonim za katastrofalno ulaganje

06.08.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Cijena dionice najraširenije društvene mreže u četvrtak je dosegnula novi minimum potonuvši ispod 20 dolara, čime je izbrisana gotovo polovica početne vrijednosti iz IPO-a

Zbog strmoglavog pada cijene dionice osnivač Facebooka Mark Zuckerberg ispao je s liste 10 najbogatijih ljudi iz svijeta visoke tehnologije. Od izlaska na burzu bogatstvo mu se smanjilo za devet milijardi dolara i trenutno 'teži' svega 10,2 milijarde dolara.

Katastrofalni rezultat IPO-a pogodio je i velike burzovne igrače. Tako je švicarski bankarski div UBS priznao gubitak od 349 milijuna franaka u poslovima savjetovanja i osiguranja vezanim uz prvu javnu ponudu dionica Facebooka.

Goleme gubitke svojim ulagačima priskrbila je i fondovska grupacija Fidelity koja je predvodila rasprodaju Facebookovih dionica proteklih mjeseci. Samo u lipnju Fidelityjevi fondovi prodali su više od 1,9 milijuna redovnih dionica, pri čemu ih je većina smanjila izloženost Facebooku za više od 25 posto.

U svom prvom poslovnom izvješću od izlaska na burzu Facebook je izvijestio o rastu prihoda u drugom tromjesečju za 32 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,18 milijardi dolara, što je bilo u skladu s očekivanjima analitičara.

Međutim, nije objavio procjene daljnjeg poslovanja, ponajviše o tome kako kani povećati prihode od oglašavanja. To je unijelo dodatnu sumnju među ulagače koji sve manje vjeruju u mogućnost da kompanija održi visoke stope rasta s obzirom na sve veću usmjerenost korisnika na mobilne uređaje.

Podaci koji su došli nakon objave poslovnih rezultata potvrdili su opravdanost sumnji. U zadnjem kvartalu Facebooku je pala operativna marža, a broj oglasa smanjen je za 2 posto, unatoč rastu broja korisnika. Negativan trend je osobito naglašen na tržištima poput SAD-a, gdje se upotreba pametnih telefona brzo širi.


Ako se takav trend nastavi, cijena dionice će neminovno nastaviti silaznom putanjom jer kompanija još uvijek ima visoku tržišnu kapitalizaciju od 49 milijardi dolara i omjer cijene i zarade dvostruko viši od konkurenata poput Googlea.

Nervozu burzovnih igrača dodatno pojačava činjenica da će se uskoro na tržištu pojaviti dionice 'insidera' koje su nakon IPO-a bile privremeno 'zamrznute'. Već 15. kolovoza za trgovanje će biti oslobođeno 16,3 milijuna dionica, a u listopadu dolazi novih 249 milijuna.