STEČAJ BILOKALNIKA

Ergović: Ništa nisam odnio iz Koprivnice, radnici to dobro znaju

28.03.2012 u 12:04

Bionic
Reading

Menadžment Bilokalnik drva iz Koprivnice danas je i formalno podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad tom tvrtkom. Vlasnik Nexe grupe Ivo Ergović, u čijem se sastavu nalazi koprivničko poduzeće, uvjeren je da to nije kraj za Bilokalnik. No radnici tvrtke najavljuju prosvjede

Teritorijalni povjerenik SSSH-a Franjo Veble rekao je kako će u ponedjeljak organizirati prosvjed u Zagrebu s ciljem da javnost i Vladu upozore na probleme u Bilokalniku. Ideja je da se oko 140 radnika koprivničke tvrtke pojavi ispred sjedišta Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) čiji je predsjednik Ergović.

U slučaju da policija to ne dopusti, alternativna lokacija je Trga bana Josipa Jelačića, s tim da bi radnici krenuli prema Markovom trgu i zgradi Vlade.

'Prosvjednom ispred HUP-a želimo poslati poruku kako poslodavci posluju i tko ih to vodi. Radnici Bilokalnika potražuju dvije plaće i doprinose za ovu godinu. Ljudi su bili u šoku kad su čuli da tvrtka ide u stečaj, zna se što to znači', rekao je Veble.

Radnici se boje da u stečajnom postupku neće moći naplati svoja potraživanja, jer su sve nekretnine tvrtke pod hipotekama. Najveći vjerovnik je sama Nexe grupa sa 140 milijuna kuna, banke potražuju oko 50 milijuna kuna a Grad Koprivnica dva i pol milijuna kuna.

Na sastanku s radnicima prošli petak Ergović je rekao kako će Nexe otkupiti potraživanja banaka te će kao najveći vjerovnik pokušati pronaći kupca za Bilokalnik, otkriva Veble.


Da se radi na tom planu, za tportal je u telefonskom razgovoru potvrdio i sam Ergović. On je uvjeren da za Bilokalnik ima budućnosti.

'Koprivničku tvrtku kupili smo 2006. i već tada je bila za stečaj. Uložili smo u nju više od 20 milijuna eura i sad je riječ o modernoj tvrtci sa zaokruženom tehnološkom cjelinom. Uvjeren sam da bi čitava stvar uspjela, ali pogodila nas je kriza, osobito građevinski sektor. Nemoguće je naći nove poslove i projekte, i stečaj je bio jedino rješenje. Nadam se da će doći do preustroja tvrtke, a mi zainteresiranih investitora već imamo', kazao je Ergović.

Nije mu jasan motiv sindikalne akcije i prosvjeda u Zagrebu jer, ističe, Nexe je učini sve što je bilo moguće kako bi pomogao Bilokalniku.

'Svjestan sam da je ljudima teško, jer će možda ostati bez posla. Ali ne vidim što se može prosvjedom postići. Ne treba raditi nikakav pritisak. Ništa nisam odnio iz Koprivnice, i radnici to dobro znaju. Nećemo dozvoliti rasprodaju strojeva, jer sam siguran da će doći bolja vremena i proizvodnja će opet krenuti', poručuje.

Poslovanje Bilokalnik drva zaustavljeno je krajem prošle godine, tvrtka je u blokadi i u ovom trenutku nema načina, rekao je Ergović, da se radnicima isplate njihova potraživanja - plaće i doprinosi - osim putem stečajnog postupka.