igor dekanić

Energetski stručnjak otkrio dokad će cijene goriva biti nepredvidive

11.04.2023 u 20:34

Bionic
Reading

Energetski stručnjak Igor Dekanić komentirao je cijene goriva u Hrvatskoj te objasnio kako se trendovi poskupljenja donekle mogu i predvidjeti

Igor Dekanić je za N1 televiziju rekao kako cijene goriva ovise o proizvođaču, ali istaknuo kako ne treba zaboraviti na koji način se formiraju cijene nafte na hrvatskim pumpama. 'Postoje tri osnovne komponente. Prva je cijena sirove nafte, zatim je tu cijena kompleksnih istraživanja i transporta. Treću komponentu čine porezi na gorivo. Oni su u Europskoj uniji izrazito visoki. Recimo porez kod nas čini 60 posto cijene dizela, kao i benzinskog goriva. Kompletna cijena kredita otplate za naše autoceste sadržana je u tom porezu', kazao je Dekanić.

Objasnio je i kako se trendovi poskupljenja mogu donekle predvidjeti, što u velikoj mjeri ovisi o ponašanju OPEC-a. 'Ako OPEC zaključi da će smanjiti proizvodnju sirove nafte, ona odmah poskupi šest do sedam posto. Za dva mjeseca, kada dođu u preradu i na naša tržišta, taj rast se može predvidjeti', rekao je Dekanić, dodavši da cijene goriva utječu na cijelu suvremenu civilizaciju, piše N1.

'Boje, lakovi i ženska kozmetika…Svi oni u sebi sadrže sirovu naftu. Dok traje rat u Ukrajini, cijene goriva i energenata bit će nepredvidive', dodao je.