DRUŽENJE U ADRIATICU

Ekonomisti u Opatiji uz vino i džez ponudili HDZ-u ekipu za novu vladu

12.11.2015 u 07:00

Bionic
Reading

'Tko će formirati vladu', upitao je u srijedu navečer ekonomista Ljubu Jurčića HDZ-ov ekonomski strateg Tomislav Ćorić, potencijalni ministar financija i član pregovaračkog tima s Mostom. Ovaj mu je kroz smijeh odgovorio kako će, s obzirom na to da ima tako ugodnog sugovornika, to biti HDZ. 'Ako to ne uspije HDZ, Hrvatsko društvo ekonomista ima cijelu ekipu za dvije vlade i više predsjednika', rekao je Jurčić na opće oduševljenje pedesetak članova Hrvatskog društva ekonomista, čija je godišnja konferencija počela u srijedu ujutro u Opatiji

'O ekonomiji uz vino i džez' bio je naziv druženja koje se odvijalo navečer, a čiji je moderator bio Tomislav Ćorić.

U opuštenoj atmosferi hotela Grand Adriatic Ćorić je moderirao nekoliko razgovora u vezi valutne klauzule, tečaja kune i izvoza, dok je politika ostavljena po strani. Ćorić koji je prije ovog događaja čitav dan u Zagrebu bio itekako uključen u pregovore s Mostom, suzdržavao se komentara te se prepustio razgovorima o ekonomskoj teoriji uz taktove džeza.

No ipak, nekoliko je članova društva ekonomista tijekom večeri, izvan protokola i uz sigurnosti koju daje anonimnost, komentiralo zahtjev Mosta o sastavljanju zajedničke vlade s SDP-om i HDZ-om. Ideja među ekonomistima nije naišla na veliko odobravanje, smatra je se gubljenjem vremena ili kako nam jedan sugovornik kaže, 'cirkusom'.

Nakon početnih šala o sastavljanju vlade, Ćorić se vrlo brzo uhvatio u koštac s gorućim problemima hrvatske ekonomije. Upitao je Jurčića što misli o valutnoj klauzuli koja je stvorila neprilike dužnicima u švicarskim francima.

Jurčić mu je detaljno objasnio kako najveći uspjeh industrijske revolucije nije bila tehnologija nego formiranje nezavisnih država i novca koji nema unutarnju vrijednost. 'To je jedno od najvećih dostignuća čovječanstva uz pismo i kotač. Marka je bila snažna jer smo tražili njemačku robu. Cijenu novca tj. kamatu određuje snaga njezina gospodarstva', rekao je.

Hrvatska je imala deficit i niz problema, a nudila je švicarske franke uz niske kamate. 'Time je kuna obezvrijeđena, a uvođenjem valutne klauzule najvažnija poluga ekonomije je prestala vrijediti', zaključio je Jurčić.