POTOP NA ZSE-u

Drama na burzi: Dionica Dalekovoda u slobodnom padu, spas nudi Končar, ali država, mirovinci i Fortenova ostaju kratkih rukava

25.05.2021 u 17:36

Bionic
Reading

Ovih dana Zagrebačku burzu uzdrmao je potop dionica građevinskog sektora. Glavni okidač bila je dionica Dalekovoda nakon što se sunovratila poslije objave vijesti o ponuđenom modelu financijskog restrukturiranja. Model nudi opstanak jednog od najvećih hrvatskih građevinara, ali uz radikalnu promjenu vlasničke strukture

Nakon predstečajne nagodbe sklopljene prije sedam godina Dalekovod je donekle stabilizirao operativno poslovanje, ali u posljednje vrijeme opet ima problema s likvidnošću, zbog čega ne uspijeva podmirivati dospjele obveze prema vjerovnicima. Situaciju je pogoršala koronakriza, tijekom koje je otežano izvođenje radova u inozemstvu, a usporeno je i sklapanje novih ugovora zbog odgoda međunarodnih tendera.

U prvom kvartalu ove godine grupa je ostvarila dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 14,4 milijuna kuna, što je 4,4 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani. U kompaniji naglašavaju da je proces operativnog restrukturiranja rezultirao značajnim poboljšanjem operativnog poslovanja i u proizvodnom segmentu (Proizvodnja MK d.o.o. i Proizvodnja OSO d.o.o.), koji je godinama donosio gubitke.

Unatoč poboljšanju operativnog poslovanja, financijski položaj Dalekovoda još uvijek je opterećen nedostatkom obrtnog kapitala, nepovoljnom strukturom bilance te vrlo ograničenom likvidnošću, a naročito u društvu Proizvodnja MK.

Prema zadnjem izvješću o izvršavanju predstečajne nagodbe, dospjeli senior dug grupe Dalekovod po osnovi kamata i glavnice dosegnuo je 49 milijuna kuna. Ukupni financijski dug grupe krajem prvog tromjesečja iznosio je 397,4 milijuna kuna, a tijekom 2021. godine na naplatu dolazi oko 135 milijuna kuna.

Kako bi dugoročno riješila nagomilane financijske probleme i otklonila rizik stečaja, Uprava je početkom ove godine pozvala zainteresirane investitore za sudjelovanje u financijskom restrukturiranju društva dokapitalizacijom. Okončanjem postupka prikupljanja i vrednovanja ponuda Dalekovod je prošlog tjedna izvijestio javnost da je zaprimljena samo jedna prihvatljiva ponuda, i to društava Končar elektroindustrija i Construction Line.

Ponuditelji bi osigurali minimalan iznos za dokapitalizaciju u kojoj bi mogli sudjelovati i drugi zainteresirani ulagači. U tri kruga dokapitalizacije predviđen je minimalni iznos povećanja kapitala od 152,5 milijuna kuna, a maksimalan od 412,5 milijuna kuna. Prikupljeni kapital iskoristio bi se za podmirenje dugova iz predstečajne nagodbe, a eventualni višak iskoristio bi se za financiranje tekućeg poslovanja.

No prije dokapitalizacije provelo bi se pojednostavljeno smanjenje kapitala na način da se na teret kumuliranih gubitaka otpiše 244,7 milijuna kuna temeljnog kapitala. Time bi se gotovo u potpunosti izbrisao kapital postojećih dioničara. Ostao bi im samo simboličan iznos u vrijednosti od jedan posto jer bi spajanjem dionica za 100 postojećih dionica dobili jednu novu.

Vijest o ponuđenom modelu financijskog restrukturiranja dovela je do potopa dionice Dalekovoda na Zagrebačkoj burzi. U samo dva dana cijena dionice pala je za 73,5 posto (s 5,96 kuna na 1,58 kuna).

Predloženim modelom dokapitalizacije najveće gubitke pretrpjeli bi država, mirovinski fondovi i Fortenova (bivši Agrokor). Sadašnji većinski vlasnik je tvrtka Konsolidator sa 60,68 posto dionica Dalekovoda stečenih prilikom posljednje dokapitalizacije 2014. godine, provedene u sklopu predstečajne nagodbe. Vlasnici Konsolidatora su fond gospodarske suradnje Inspirio (bivši Nexus) sa 66,66 posto vlasništva i Fortenova s 33,33 posto. Najveći vlasnik fonda Inspirio je HBOR s 50 posto, Fortenova ima 26 posto, a mirovinski fondovi i Croatia osiguranje preostalih oko 24 posto.

Mirovinski fondovi AZ i PBZ CO imaju i dodatne udjele od 3,37 posto, odnosno 1,26 posto u Dalekovodu. U dokapitalizaciji iz 2014. godine Konsolidator je uplatio 150 milijuna kuna svježeg kapitala, a vjerovnici su dio svojih potraživanja pretvorili u temeljni kapital.

Svježi kapital ovog puta obvezao se uplatiti Končar te bi mogao preuzeti kontrolu nad Dalekovodom. Uz Končar, u dokapitalizaciji se obvezala sudjelovati tvrtka Construction Line, registrirana na Malti. Riječ je o kompaniji koja je otkupila dugove Dalekovoda od njegovih vjerovnika u iznosu od 150 milijuna kuna. Ova tvrtka imat će pravo pretvoriti otkupljene dugove u kapital u trećem krugu dokapitalizacije ako se u prva dva kruga ne upiše planirani maksimalni iznos dionica.

Kako će izgledati nova vlasnička struktura, tek ćemo vidjeti, jer pravo na upis dionica imaju i postojeći dioničari te drugi zainteresirani ulagači, uz uvjet minimalne uplate od 10 milijuna kuna.

Ponuđeni model financijskog restrukturiranja trebaju potvrditi dioničari te će na skupštini sazvanoj za 30. lipnja donijeti odluku o tome hoće li prihvatiti gubitak u interesu opstanka kompanije.