rad na četiri sata

Doznali smo koliko umirovljenika se vratilo na posao otkad im je to omogućeno

19.02.2019 u 18:11

Bionic
Reading

Od početka ove godine svi umirovljenici koji to žele mogu se vratiti na tržište rada i zaposliti se na četiri sata. Tu mogućnost je u siječnju, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), iskoristilo 376 novih umirovljenika. Ukupan broj zaposlenih umirovljenika tako se do kraja siječnja popeo na 5514 i daleko je to od nekih najava kako će se masovno vraćati na radna mjesta

Najveći broj umirovljenika na pola radnog vremena zaposlen je u Zagrebu, 1829. Slijede Primorsko-goranska (680), Splitsko-dalmatinska (591) i Istarska županija (419).

Najviše umirovljenika, njih 1226, radi u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima – gotovo svaki peti zaposleni.

Mnogi trgovački lanci ponudili su umirovljenicima posao na četiri sata i u toj djelatnosti do kraja siječnja radilo je njih 881.

U odnosu na kraj studenog prošle godine, to je povećanje za 74 umirovljenika koji su dobili posao u trgovini.

U zdravstvu i djelatnosti socijalne skrbi radi 623 umirovljenika, u prerađivačkoj industriji 583 i građevini 463.

'Tko god je dizao prašinu oko zapošljavanja umirovljenika, pogriješio je. Naša su očekivanja bila da ukupan broj zaposlenih umirovljenika neće premašiti 20 tisuća i to tijekom sezone, što je mala pomoć u odnosu na manjkove na tržištu rada', prokomentirao je podatke HZMO-a Silvano Hrelja, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika za Večernji list.

Kad se gleda ukupan broj umirovljenika u Hrvatskoj, koji se kreće oko 1,2 milijuna, ovih 5500 koji rade čine samo oko 0,5 posto umirovljeničke populacije.

  • +7
Prosvjed umirovljenika u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX