industrija ipak kaska

Dobre vijesti: Poslovna aktivnost u eurozoni porasla prvi put u gotovo godinu dana

04.04.2024 u 12:42

Bionic
Reading

Poslovna aktivnost u eurozoni marginalno je porasla u ožujku, prvi puta u gotovo godinu dana, ali oporavak je bio neujednačen, uz oporavak uslužnog sektora i kontinuirani pad u industriji, pokazalo je u četvrtak istraživanje S&P Globala

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u ožujku za 1,1 bod u odnosu na veljaču i iznosio je 50,3 boda u ožujku, izvijestila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješća za S&P Global, podigavši početnu procjenu za 0,4 boda.

Nova vrijednost blago je nadmašila granicu od 50 bodova, što znači da signalizira marginalni rast aktivnosti, prvi puta od prošlogodišnjeg svibnja.

"Konačno nam opet stiže dobra vijest. Sektor usluga u eurozoni postupno se diže na noge, uz stabilizaciju aktivnosti u veljači i naznake umjerenog rasta u ožujku", rekao je glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

Aktivnost u uslužnom sektoru ubrzala je u ožujku i porasla snažnije no što su pokazivali preliminarni podaci.

"Posebno ohrabruje opetovani rast novih poslova, nakon osmomjesečne suše. Taj povoljni trend trebao bi se nastaviti uz podršku rasta plaća koji će nadmašiti inflaciju i time ojačati kupovnu moći kućanstava", dodao je De La Rubia.

"To znači da će građani biti skloniji izlascima u restorane, putovanjima i trošenju novca na druge usluge. No, ne nazire se uzlet u svim sektorima", upozorio je ekonomist njemačke banke.

Aktivnost u industriji ponovo je smanjena u ožujku, još snažnije nego u veljači, i njezin pad gotovo je poništio dobar rezultat uslužnog sektora, upozoravaju autori izvješća.

Ističu i velike razlike u rezultatima pojedinih zemalja.

"Španjolska i Italija pružile su najsnažniji poticaj (eurozoni u cjelini) najbržim rastom aktivnosti u gotovo godinu dana. U kombinaciji sa solidnim rastom irskog gospodarstva njihov je oporavak više nego nadoknadio kontinuirani (ali blaži) pad dva najveća gospodarstva eurozone, Njemačke i Francuske."

Menadžeri i u industriji i u uslužnom sektoru istodobno su u prognozama za idućih 12 mjeseci pokazali najizraženiji optimizam od veljače 2022., razdoblja neposredno pred početak ruske invazije na Ukrajinu, pokazalo je istraživanje.