LJUBO JURČIĆ U OPATIJI

'Da pitate narod hoće li avion bolje letjeti zato što je naš, rekao bi da hoće'

11.11.2015 u 11:55

Bionic
Reading

Prioriteti su hrvatskog gospodarstva povećanje proizvodnje i zaposlenosti, nakon čega slijedi povećanje plaća i mirovina. To je idealan zatvoreni krug i nije ga problem stvoriti. Tako barem misli Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista

Jurčić je u srijedu govorom o stanju hrvatskog gospodarstva otvorio godišnji skup Hrvatskog društva ekonomista koji se održava u Opatiji. Ekonomisti su bili optimistični što se tiče organizacije pa je u programu bio čak predviđen i predsjednik Vlade u novom mandatu' koji je trebao govoriti o očekivanjima gospodarstva za iduću godinu.

Jurčić je u svom govoru stavio poseban naglasak na povećanje izvoza zbog velike zaduženosti u stranim devizama.

No zabrinut je i zbog nedostatka demografske politike. 'Ne treba nam više investicija u beton, trebaju nam demografske investicije kako bismo očuvali državu. Države bez ljudi nema. Japanci su prisiljeni razvijati robote jer imaju najstariju populaciju u svijetu i vrlo teško asimiliraju druge narode. Ondje neće imati tko raditi', rekao je.

Objasnio je kako je Hrvatska oduvijek bila talac nekih čudnih politika koje ne prate svjetske trendove i ne znaju prepoznati što se u svijetu događa ovog časa, a kamoli za desetak godina.

'Naravno da svi znaju da je javna uprava skupa. Ali ako zatvorimo sva ta radna mjesta, hoće li se povećati proizvodnja i zaposlenost. Neće, nego će se smanjiti. Narod dobro osjeća, ali rješenja nema. Da pitate narod hoće li avion bolje letjeti zato što je naš, narod bi rekao da hoće, ali to ne mora biti tako ako pitate stručnjake', rekao je Jurčić.

Što se tiče javnog duga, Jurčić misli da nije problem to što je on na razini 85 posto bruto domaćeg proizvoda nego to što se i dalje povećava te će ga biti sve teže financirati domaćim i vanjskim izvorima.

Po izvozu roba pak bili bismo najslabiji u cijeloj regiji da nema turizma koji je Jurčić nazvao božjim darom. 'Velik udio turizma u BDP-u ne znači da je on u Hrvatskoj razvijen već da je industrija nerazvijena. Turizam mora biti dodatna zarada, a ne najvažniji dio gospodarstva', poručio je.

Osvrnuo se i na monetarnu politiku tj. tečaj kune.

'Tečaj je uništio gospodarstvo jer su uništeni svi proizvođači koji su imali troškove veće od 4,4 kune po jednoj njemačkoj marci. Umjesto da smo digli tečaj na pet kuna, mi smo ga spustili na 3,7. Makroekonomski, svi rade s tečajem, jedino se Hrvatska busa kako ima jak i stabilan tečaj koji ipak nije privukao strane investitore', objasnio je Jurčić.

Što se tiče drugog stupa mirovinske štednje, Jurčić zamjera to što se iz te štednje financira proračunski deficit, a taj se novac nedovoljno ulaže u proizvodnju. 'Svaki je investicijski posao spekulacijski posao. Mi smo ovdje uvijek imali solidarnost, zato će mirovine u budućnosti biti onakve kakvo će biti stanje u gospodarstvu, a ne kakve zarade menadžeri u mirovinskim fondovima', rekao je.

Mladen Mlinarević, dopredsjednik Hrvatskog društvo ekonomista otvorio je skup i istaknuo kako mu je drago da se on ove godine održava u zanimljivom vremenu nakon parlamentarnih izbora. Zahvalio se i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović koja je pokroviteljica skupa. Njezin izaslanik na konferenciji bio je predsjednik Končara Darinko Bago.