zagrebačka burza

CROBEX ne posustaje s rastom, telekomi u fokusu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala svjedoči već devetom uzastopnom danu rasta, sa svega jednim danom stagnacije, te je kumulativno u tom periodu indeks CROBEX ojačao 7,5 posto.

Tome je pridonio i rast CROBEX-a u petak od 0,4 posto, dok je neznatno snažniju izvedbu imao blue-chip indeks CROBEX10 s porastom od 0,6 posto. Sektorske dobitnike predvodio je indeks transportnog sektora s 3,7 posto plusa, dok je na suprotnoj strani bio indeks građevinskog sektora s 4,3 posto pada. Likvidnost je nešto ojačala u odnosu na dan ranije, čak i iznad prosjeka tjedna, ali opet znatno ispod razina iz prethodnih tjedana.

Ukupno je protrgovano 11,8 milijuna kuna, uz tri milijunaša. U fokusu investitora bio je telekomski sektor, pa je tako najlikvidnija bila dionica Hrvatskog Telekoma, koja je pri 2 milijuna kuna prometa zabilježila pad cijene od 0,3 posto. Po prometu slijedi dionica Optime Telekoma s nešto ispod 2 milijuna kuna protrgovane vrijednosti i rastom cijene od 1,2 posto. Među milijunaše se još ugurala dionica Podravke s 1,3 milijuna kuna prometa i skokom od gotovo 3 posto, što ju svrstava među glavne dobitnike dana.

Titula dobitnika dana ipak ide dionici Granolija koja je skočila 13 posto te nastavlja sa snažnom volatilnošću u zadnjim tjednima, kao i dionica Alpha Adriatic s uzletom od gotovo 11 posto, kojom će se od ponedjeljka trgovati u sastavu indeksa CROBEX. Na strani gubitnika možemo izdvojiti dionicu Instituta IGH, čija je cijena potonula 6 posto, a slab dan je imala i dionica Lošinjske plovidbe sa 3,1 posto minusa.

Dobitnik dana Granolio +13,14% 39,60

Gubitnik dana Institut IGH -6,03% 87,20

CROBEX +0,40% 2.050,10