tržište kapitala

CROBEX kraj tjedna dočekao u pozitivnom teritoriju, hotelijeri u fokusu

Bionic
Reading

Kraj tjedna je donio pozitivno ozračje na domaćem tržištu kapitala, dionički indeksi su u petak zaključili u zelenom teritoriju, no likvidnost je oslabila. Indeks CROBEX je kraj petka dočekao na 2.829,9 bodova, što predstavlja rast od 0,7 posto, te je time izbrisao prethodne gubitke i na tjednoj razini uspio ostvariti blagi rast od 0,2 posto. Uži indeks CROBEX10 je porastao gotovo 1% na 1.708,2 bodova, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus ojačao 0,4 posto

Od sektorskih indeksa jedino je indeks transportnog sektora zaključio s negativnim predznakom, i to od 0,3 posto, dok je najviše profitirao indeks prehrambenog sektora, koji je ojačao 0,9 posto.

Ukupna dionička likvidnost je iznosila 648 tisuća eura, pri čemu su se u fokusu ulagača našle dionice hotelijera Valamar Riviere i Arena Hospitality Grupe, s prometima od redom 141 tisuće eura i 115 tisuća eura, pri čemu su obje dionice zaključile nepromijenjeno. Slijedi ih Zagrebačka banka, s prometom od svega 60,5 tisuća eura i rastom cijene od 0,6 posto.

Titula dobitnika dana je pripala redovnom izdanju Adrisa, čija je vrijednost porasla 2,5 posto, a među glavne dobitnike su se ugurale i dionice Končara i Končar D&ST, koje su ojačale redom 2,4 posto i 2,2 posto.

Na strani gubitnika, dionice Varteksa su potonule preko 35,7 posto nakon što je objavljena vijest o ostavci člana nadzornog odbora, te prijedlog odluke glavnoj skupštini o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze. Loš dan su imale i dionice Saponije koje su izgubile 5,3 posto na vrijednosti, te dionice Atlantske plovidbe, čija je cijena oslabila 2,7 posto unatoč objavi o aktivaciji opcijskog ugovora za gradnju broda tipa Ultramax vrijednog 32,5 milijuna dolara.

Dobitnik dana: Adris Grupa +2,53% 81,00

Gubitnik dana: Varteks -35,71% 0,18

CROBEX: +0,67% 2.829,89