HAIX SE ŠIRI I ZAPOŠLJAVA

Čizme iz Male Subotice nose vojnici i vatrogasci iz čitavog svijeta

19.02.2015 u 06:54

Bionic
Reading

Danas uspješno plasiraju obuću s oznakom 'Made in Croatia' diljem svijeta, vodeći su svjetski proizvođač profesionalne obuće te snabdijevaju vojne, policijske i vatrogasne postrojbe po cijeloj zemaljskoj kugli. U Hrvatskoj su prisutni još od 1999., kada su surađivali s domaćim obućarskim proizvođačima, a 2004. osnovali su svoju tvrtku Haix obuća te započeli proizvodnju u iznajmljenom prostoru. Riječ je o Haix-schuhe GmbH iz Mainburga, njemačkoj kompaniji koja je prije pet godina otvorila svoju tvornicu u Maloj Subotici pokraj Čakovca. Danas u njoj radi 706 ljudi, a cilj je zaposliti još stotinjak njih ove godine

Investicija u Hrvatskoj išla je u dvije faze. Tako je ulaganjima vrijednima ukupno osam milijuna eura 2010. otvorena jedna od najmodernijih tvornica obuće u Europi, čime je tvornica u Mainburgu pretvorena u distributivni centar, jer je 90 posto proizvodnje preusmjereno u Hrvatsku.

Kako je bilo najavljeno u rujnu prošle godine, ove godine je u pogon stavljena i druga hala. Radi se o investiciji 'teškoj' 12 milijuna eura. Trenutno je zaposleno 706 ljudi, a s tendencijom daljnjeg osposobljavanja i zapošljavanja do kraja godine planiraju doći do oko 800 zaposlenika. U međuvremenu je od 2013. do 2015. investirano još tri milijuna eura u strojeve i opremu. Dakle ukupna vrijednost investicija u pet godina iznosi oko 23 milijuna eura.

Zaposlenici ove tvrtke imaju u prosjeku plaću u iznosu od oko četiri tisuće kuna, što je iznad hrvatskog prosjeka za ovaj tip industrije, a prosječna dob radnika je 35 godina.

'U ovoj drugoj fazi Haix je postao potpuno nezavisan od kooperanata u Vijetnamu i sada ima svoj vlastiti pogon za proizvodnju specifične obuće koju drugi brendovi, poput Nikea, proizvode u Vijetnamu i okolnim zemljama. Na taj način su značajno poboljšali situaciju vezanu za rokove isporuke', kazala je za tportal u ime Haix-a Suzana Perčić, osnivačica tvrtke Splendor tekstil, prodajnog predstavnika Haix obuće za Hrvatsku, i u vremenu prije nego što su otvorili tvornicu i osnovali svoju tvrtku u Hrvatskoj.

Kako pojašnjava Perčić, radi se o vrlo malom postotku Haixove proizvodnje, a njihovu obuću u Hrvatskoj koriste Hrvatska pošta, specijalna policija, kao i neke vatrogasne postrojbe, rendžeri nacionalnih parkova i manje privatne tvrtke.

Još prošle godine dnevno su proizvodili 3.500 pari funkcionalne obuće, a do kraja 2015. žele podići ljestvicu na preko šest tisuća pari cipela.

Haixovu obuću između ostalih koriste policija i vojska Njemačke, Belgije, Nizozemske, Danske, Švedske, Finske, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata…, vatrogasci u Hong Kongu i New Yorku također nose čizme 'Made in Croatia', kao i spasilačke službe te specijalne postrojbe diljem svijeta.

'Konkretno, narudžba francuske vojske iznosi tristo tisuća pari, a vojske Ujedinjenog Kraljevstva 600.000 pari u pet godina', navodi Perčić i dodaje kako su prije desetak godina isporučivali i određene količine Hrvatskoj vojsci; preciznije rečeno specijalnim postrojbama i vojnicima u mirovnim misijama. Perčić ističe da bi rado nastavili ovu suradnju jer smatra kako 'hrvatski vojnik zaslužuje nositi vrhunsku čizmu - tim više što je ona 'Made in Croatia''.