NOVI PRAVILNIK

Cijene benzina moći će se mijenjati svaki dan

Bionic
Reading

Naftne kompanije mogu mijenjati maloprodajne cijene naftnih derivata kada god požele, no one ne smiju biti više od najviših maloprodajnih cijena koje će svaka dva tjedna definirati Ministarstvo gospodarstva. Definirano je to novim Pravilnikom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koji danas stupa na snagu

Dnevnik.hr objavio je jučer informaciju da će se cijena naftnih derivata odmah povećati. Eurosuper 95 će poskupiti za 12 lipa, 98 za 3 lipe, dizel 13, a loživo ulje i plavi dizel petnaestak lipa.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač pak tvrdi da će cijene ovisiti o kretanju cijena sirove nafte i naftnih derivata. 'Očekujemo da sve, u najboljem slučaju, ostane na postojećoj razini', tvrdi Đuro Popijač.

Ministarstvo gospodarstva tijekom dana na svojim web stranicama treba objaviti najviše cijene koje će vrijediti idućih 14 dana. O svakoj promjeni tijekom tog razdoblja tvrtke će morati izvijestiti resorno ministarstvo, a prvog dana obračuna moraju dostaviti podatke o cijenama koje koriste na početku obračunskog razdoblja.

Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene naftnih derivata novim pravilnikom ograničena je na pad i rast od maksimalno 3 posto. Ministarstvo gospodarstva će i dalje definirati cijene derivata na temelju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu i sukladno tečaju američkog dolara. Novim pravilnikom uvodi se i naknada za biogoriva. Ona iznosi četiri lipe po litri za dizelska goriva i benzine, no neće se obračunavati za plavi dizel.